ApărareȘtiri

VIDEO. Acord de Cooperare pentru producția de drone IAI Heron în România, la IAR Brașov

Dronă Tactical-Heron (IAI)

Grupul de stat Israel Aerospace Industries anunță ca a semnat un acord de cooperare Compania Română de Apărare IAR Brașov pentru producția în plan local de aeronave fără pilot (UAV) Tactical Heron, propuse de cele două companii pentru înzestrarea Armatei Române, se arată într-un comunicat transmis redacției Umbrela Strategică.

Acordul de cooperare le va permite celor două companii să ofere în România soluții UAV avansate, bazate pe platforma IAI Tactical Heron, care, în baza acordului, vor fi fabricate la Brașov.

Totodată, IAI va înființa în România o academie pentru formarea operatorilor și a tehnicienilor pentru sistemele UAV.

În urma unui transfer de cunoștințe, proiectarea, producția componentelor și integrarea, asamblarea și întreținerea acestora vor fi toate realizate în România. De la construcția și asamblarea componentelor, până la pregătirea personalului, modernizarea și întreținerea aeronavelor, inginerii și experții români vor conduce procesul de dezvoltare a UAV-urilor, se arată în comunicatul dat publicității de IAI.

„Sunt încântat să asist la semnarea acordului cu IAR Brașov, una dintre companiile lider din România. Asistăm la o tendință globală în creștere a „Make In”, în care țările preferă să producă singure în loc să importe”, a explicat Moshe Levy, vicepreședinte executiv și director general al diviziei aeronave militare în cadrul IAI.

„IAI se aliniază acestei politici și colaborează cu companii locale din întreaga lume, în acest caz România, o țară importantă către care IAI se străduiește să furnizeze în continuare cele mai bune sisteme UAV din lume”, a completat Levy.

La rândul său, gral-lt. (r) Laurian Anastasof, directorul general al IAR Brașov a declarat că IAI este un jucător internațional renumit în domeniul aerospațial și al apărării, iar semnarea acordului de cooperare între IAR Brașov și IAI reprezintă o „recunoaștere importantă din partea partenerilor noștri a valorii și expertizei noastre.

„Specialiștii noștri au vizitat recent fabrica IAI din Malat și suntem încrezători că acordul dintre IAR și IAI va genera valoare pentru ambele părți. Producția la IAR Brașov a unor UAV-uri precum Tactical Heron, care încorporează cele mai noi tehnologii la nivel mondial, va fi un plus major pentru afacerile companiei noastre și pentru imaginea și reputația industriei românești de apărare în general”, a adăugat Anastasof.

Sistemul Tactical Heron (T-Heron) este echipat cu cele mai noi tehnologii și modernizări și este bazat pe experiența de peste 40 de ani a IAI în dezvoltarea familiei Heron și a celor 1,900,000 ore de zbor operativ, afirmă producătorul. Este rezistent la condiții meteo extreme și poate atinge o altitudine maximă de 7.300 m și o viteză de 120 de noduri (222 km/h). Drona poate transporta o sarcină utilă de 180 de kilograme și poate fi echipat pentru derularea mai multor misiuni în același timp.

Sisteme aeriene fără pilot din familia IAI Heron sunt utilizate de forțele armate din mai multe state, precum Israel, Turcia, Grecia, SUA, Franța și Germania, dar și de către Agenția europeană pentru poliție de frontieră și gardă de coastă (Frontex). Germania intenționează să înlocuiască dronele Heron 1 cu o versiunea mai avansată numită Eitan (Heron TP).

Ministerul Apărării a anunțat că intenționează să achiziționeze sisteme UAS tactic-operative pentru Armata Română, iar valoarea estimată a acordului este de circa 1,45 miliarde lei, fără TVA (294 milioane euro). Mai exact programul Drone Tactice – UAS prevede achiziția a până la șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO), în două variante: terestră și maritimă.

Mai multe informații despre acest program au apărut în cursul lunii august, când prin Hotărârea nr. 912 din 19 august 2021, Guvernul României a indicat că producția de componente pentru drone se va realiza în România, iar integrarea, testarea și mentenanța acestor aeronave fără pilot vor fi efectuate la operatori economici din industria națională de apărare, care să fie în măsură, în situații de criză sau război, să realizeze integrarea/fabricarea de sisteme similare pentru Armata Română.

Interesul esențial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea/realizarea pe teritoriul național a unei capacități de producție, integrare, testare și mentenanță în domeniul militar pentru UAS-TO, pentru asigurarea securității aprovizionării, pe timp de pace, dar mai ales pe timp de criză și război, în vederea producerii sistemelor electrice, mecanice și hidraulice din compunerea UAS-TO, structurii platformei aeriene și a structurii containerului destinat stației terestre de comandă-control aferente UAS-TO, integrării finale și testării sistemelor UAS-TO, precum și realizării mentenanței de nivel complex pe durata ciclului de viață al UAS-TO, se precizează în textul hotărârii.

Actul legislativ oferă și unele detalii despre cerințele tehnice: raza de acțiune a sistemelor livrate este de minimum 200 km prin legături directe de date – Line of Sight fără utilizarea legăturilor satelitare; platforma aeriană trebuie să fie dotată standard cu un transponder IFF mod 5, senzorii activi de tip radar (SAR), senzori electro-optici/infrarosu (EO/IR), iluminator laser, releu/sistem de retranslație de comunciații și sistem de armament.

Pe lângă IAI, în cursa pentru programul MApN de înzestrare cu drone s-a mai înscris o altă companie din Israel: Elbit Systems (cu Hermes 450).

Tactical-Heron (IAI)