IT&CȘtiri

Geoană: Bucureștiul va deveni o capitală internațională pe zona de cyber și reziliență

Foto: coe.int

Bucureștiul începe să devină o capitală internațională pe zona de securitate cibernetică și reziliență, iar acest lucru este o invitație pentru tinerii din Româna să îmbrățișeze cariere profesionale în aceste domenii, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, răspunzând la o întrebare adresată de Umbrela Strategică, în cadrul unui briefing pentru jurnaliștii români.

Oficialul a mai afirmat că este încântat de faptul că țara noastră “va găzdui, în perioada următoare, două centre extrem de importante, care vor putea șlefui profilul și un anumit grad de specializare al României în tot ce înseamnă comunitatea europeană, transatlantică și la nivel internațional”, făcând referire la Centrul de competente în materie de securitate cibernetică al Uniunii Europene și la centrul euro-atlantic de rezilienţă, propus de România.

Mircea Geoană a subliniat că găzduirea centrului de cyber al UE este “o mare realizare diplomatică, un mare succes pentru România, nu are de a face cu politica, este pur şi simplu un succes care trebuie aplaudat şi care trebuie fructificat”.

Secretarul general adjunct a adăugat că este de părere că aceste două centre sunt “independente, dar complementare”.

De asemenea, oficialul NATO a amintit că țara noastră găzduiește și un alt centru în domeniul securității cibernetice: Oficiul Consiliului Europei în domeniul criminalității informatice din București (CPROC).

“România, și Bucureștiul în particular, începe să devină o mică capitală internațională pe aceste specializări cutting-edge: cyber, reziliență; ele sunt oarecum interdependente”, a subliniat Geoană, adăugând că este de părere că aceasta este “o invitație și pentru foarte mulți tineri din România să îmbrățișeze cu mult mai mult entuziasm cariere profesionale, nu doar în zona publică, în zona privată, în zona academică, în zona de media, profesii și deprinderi care sa-i facă extrem de performanți în domenii transversale”, precum securitatea cibernetică și reziliența.

Oficialul a mai afirmat despre centrul cyber al UE că “este e un deschizător de drumuri și asta va permite României să aibă un profil în NATO și în UE foarte conturat, profesionist”.

“Este un lucru care trebuie aplaudat. Mi se pare că nivelul de ambiție al României a crescut și este un lucru pe care încercăm, fiecare din pozițiile pe care le avem, să-l încurajăm și să-l ducem mai departe”, a subliniat secretarul general adjunct al NATO.

Geoană a vorbit și despre acțiunile alianței transatlantice în spațiul cibernetic, afirmând că “NATO dezvoltă o politică cuprinzătoare în domeniul cyber, acoperă tot acest domeniu, cu toate implicațiile sale: militare, civile, inclusiv în privința modului în care cyber-ul este folosit pentru dezinformare, pentru teoriile conspirației, pentru șubrezirea încrederii cetățenilor în sistemul democratic”.

România a anunțat în decembrie 2020 că intenționează să înființeze și să găzduiască un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței. În aceeași lună, Bucureștiul a fost ales de către statele membre UE să găzduiască sediul noului Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE).