VIDEO Geoană: Societățile reziliente sunt prima linie de apărare a NATO
Alianța Nord-Atlantică trebuie să se concentreze în anii următori pe asigurarea rezilienței, atât a guvernelor, cât și a întregii societăți din statele membre, a declarat secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, Mircea Geoană, la un eveniment organizat de organizația de reflecție American Enterprise Institute on Resilience (AEIR).
“În anii următori, trebuie să punem un accent mult mai mare pe reziliență, și nu este vorba doar despre reziliența guvernelor noastre, ci este reziliența întregii societăți”, a afirmat oficialul NATO, subliniind că “societățile reziliente sunt prima noastră linie de apărare”.
“Într-o lume complexă și imprevizibilă, pentru a menține securitatea noastră, aliații NATO au nevoie de lanțuri de aprovizionare și de infrastructuri civile robuste. Trebuie să protejăm cablurile submarine și sistemele prin satelit controlate de civili, pe care se bazează comunicațiile noastre”, a explicat oficialul, menționând că, de exemplu, mutarea trupelor se face într-o proporție covârșitoare cu ajutorul navelor, căilor ferate și aeronavelor civile.
Astfel “nu e nici o diferență între securitatea civilă și forța militară, sunt una și aceeași”.
“Prin urmare, aliații NATO au convenit deja asupra unor standarde înalte pentru reziliență în domenii precum continuitatea guvernării, transporturi, energie, aprovizionarea cu alimente și apă”.
Drept urmare, alianța transatlantică are în vedere nu doar partea militară a securității, ci analizează și securitatea lanțurilor de aprovizionare și încearcă să găsească metode de a evalua potențialele efecte în planul securității ale investițiile străine în infrastructura critică și în sectoarele economice cheie din țările membre.
În acest sens, oficialul a oferit exemplul sectorului telecomunicațiilor. Geoană a explicat că anul trecut, “NATO a actualizat cerințele de reziliență de referință pentru rețelele de comunicații civile, inclusiv 5g”.
În conformitate cu noile cerințe, statele membre trebuie să întreprindă “evaluări aprofundate ale riscurilor și vulnerabilităților, să identifice și să atenueze amenințările cibernetice și să evalueze consecințele controlului de către entități străine sau ale investițiilor directe în infrastructura critică”.
Mircea Geoană a subliniat că este “esențial ca infrastructura 5G să fie sigură și de încredere”; secretarul general adjunct amintind în această privință de o serie de inițiative occidentale care au scopul de a asigura securitatea rețelelor de telecomunicații.
Oficialul a mai menționat că NATO cooperează îndeaproape cu UE, cu sectorul privat, cu societatea civilă, deoarece “reziliența este o responsabilitate națională”, dar și “un efort colectiv”.
Mircea Geoană a amintit că miniștrii Apărării din statele NATO au primit chiar luna trecută un raport despre starea infrastructurii critice de pe teritoriul alianței.
“Deși am realizat progrese există încă vulnerabilități”, a indicat oficialul NATO, menționând în acest sens că în privința “controlului străin al componentelor critice pe care se bazează societățile și armatele noastre, trebuie să ne consolidăm și mai mult reziliența, trebuie să mergem mai departe și să convenim asupra unor cerințe mai stricte pentru reziliență”.
De asemenea, potrivit secretarului general adjunct al NATO, lumea occidentală este angrenată “nu numai într-o competiție pe temeiuri geopolitice, nu numai pe temeiuri geo-tehnologice, nu numai pe temeiuri financiare și economice, ci și pentru însăși reziliența societăților noastre democratice”.
Geoană a afirmat că NATO are la bază societăți deschise și libere, iar acest lucru este principalul atu al alianței.
“Așadar, atunci când vorbim despre reziliență (…) să ne gândim nu numai în ceea ce privește reziliența fizică în fața atâtor probleme complicate, ci să analizăm și sensul mai profund al rezilienței, care este însăși esența apărării modului nostru de viață democratic”, a subliniat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, în cadrul conferinței online “Construirea rezilienței transatlantice: De ce infrastructura critică este o chestiune de securitate națională”, organizată de AEIR.
Tema discutată este cu atât mai actuală cu cât România a anunțat recent că intenționează să înființeze și să găzduiască un Centru euro-atlantic în domeniul rezilienței.