Israelul intenționează să vândă zeci de avioane F-16 vechi unei companii canadiene pentru suma de 100 milioane USD
Ministerul israelian al Apărării poartă negocieri pentru vânzarea a 29 de avioane de luptă F-16 A/B, scoase din uz, unei companii private din Canada, care oferă servicii de instruire pentru aviația regală canadiană și forțelor aeriene germane și americane, informează publicațiile financiare Calcalist și Globes, care precizează că valoarea tranzacției este estimată la 100 de milioane de dolari.
Avioanele scoase la vânzare sunt de atât variante monoloc F-16 A, cât și biloc F-16 B, fiind livrate Forțelor Aeriene Israeliene la începutul anilor 1980 și retrase din serviciu în 2016. O parte dintre aceste avioane au participat la atacul asupra unui reactor nuclear irakian aflat la sud de Bagdad, în 1981, și la războiul din Liban, în 1982, dar au fost retrase din serviciu activ pe măsură ce versiuni mai avansate de F-16 au fost achiziționate din Statele Unite.
Potențiala tranzacție este coordonată de Agenția de Export a Ministerului Apărării (SIBAT) de la Ierusalim, care este responsabilă de vânzarea echipamentelor militare retrase din serviciu activ. Israelul speră să obțină 3-4 milioane de dolari per aparat în urma tranzacției, potrivit presei locale.
Avioanele nu vor fi cumpărate de guvernul Canadei, ci de către o companie privată numită Top Aces Inc, care oferă servicii de antrenament cu aparate în rol agresor, având la dispoziție aeronave de luptă precum A-4 Skyhawk și Dassault/Dornier Alpha Jet.
În acest caz, avioanele F-16 pe care firma canadiană vrea să le achiziționeze din Israel ar putea fi utilizate în luptele simulate cu Forțele Aeriene ale SUA, care au semnat, anul trecut, un contract cu Top Aces Inc. Compania oferă, de asemenea, servicii de formare pentru forțele aeriene din Canada și Germania și a efectuat peste 80.000 de ore de zbor pentru instruirea piloților militari din diverse țări ale lumii .
În cazul în care această achiziție se concretizează, compania va avea o flotă de aproximativ 75 de avioane de luptă second-hand.
Israelul a încercat anii trecuți să vândă Croației o parte din avioanele F-16 retrase din serviciu activ, însă afacerea a căzut în urma opoziției manifestate de Statele Unite. Guvernul de la Zagreb a reluat anul acest procedura de achiziție a 12 avioane de luptă, iar printre ofertanți se numără și Israelul, cu avioane second-hand F-16 Block 30. În cursă mai sunt Suedia, care oferă avioane noi Saab JAS-39 Gripen C/D, Statele Unite cu avioane noi Lockheed Martin F-16 Block 70, în timp ce Franța s-a prezentat cu aeronave second-hand Rafale.
Potrivit celei mai recente ediții a anuarului World Air Forces, realizat de prestigioasa publicație Flight International, Israelul are în acest moment un număr de 175 de avioane monoloc F-16C/I și 49 aparate biloc F-16D.