ApărareȘtiri

SUA trimit distrugătorul USS Donald Cook în Marea Neagră în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune

USS Donald Cook (DDG-75), distrugător din clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 23 noiembrie în bazinul pontic, fiind pentru a șaptea oară când o navă militară americană vizitează regiunea pontică în cursul acestui an, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA.

Navele Marinei SUA patrulează în mod regulat în aceste ape în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune: România, Turcia, Bulgaria, Ucraina și Georgia.

Ultima navă americană care a vizitat regiunea a fost USS Roosevelt (DDG 80), în septembrie.

În cursul prezenței sale în Marea Neagră, USS Donald Cook va efectua operațiuni de securitate maritimă de rutină pentru a consolida securitatea regională.

„Este o misiune diplomatică importantă, iar Donald Cook s-a bucurat de ospitalitatea țărilor din Marea Neagră de multe ori înainte”, a declarat comandorul Kelley Jones, căpitanul navei USS Donald Cook.

Forțele Navale ale SUA și-au sporit prezența în zona Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014. Moscova s-a arătat însă deranjată de vizitele tot mai dese ale vaselor NATO în regiunea pontică.

Rusia a anunțat că monitorizează mișcările distrugătorului american.

Centrul de Control din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse monitorizează mișcările navei americane.

La începutul lunii septembrie, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-a declarat preocupat de faptul că nave ale unor țărilor din afara bazinului pontic sunt prezente aproape constant în Marea Neagră, o zonă considerată strategică de către Alianța Nord-Atlantică, dar și de către Moscova.

“Și despre flota lor [NATO] din Marea Neagră. Nu numai că statele din afara regiunii își au flotele și navele aici. A devenit o [practică] regulată. Este evident că urmărim manevrele [acelor nave]”, a afirmat ministrul rus.

“Ce fac acolo? Bineînțeles, facem tot posibilul pentru a preveni orice amenințare la adresa țării noastre noastre”, a adăugat Șoigu, relatează agenția Tass.

“Alianța încearcă să militarizeze regiunea Mării Negre”, a completat oficialul rus.