Zeci de experți, academicieni și foști oficiali georgieni solicită o prezență permanentă a armatei SUA în Georgia
Patruzeci și cinci de reprezentanți ai comunității georgiene de securitate și politică externă, inclusiv foști miniștri și alți oficiali de rang înalt, au solicitat o prezență permanentă a forțelor armate ale SUA în Georgia, într-o scrisoare deschisă adresată secretarului de Stat, Mike Pompeo, aflat în vizită la Tibilisi, informează portalul de știri Agenda.
Semnatarii indică faptul că o astfel de prezență ar putea include forțe aliate ( din SUA și UE) pe bază de rotație, precum și elemente logistice și de poliție aeriană, care ar oferi o gamă largă de opțiuni forțelor americane și aliate „să fie prezente neîntrerupt” în Caucazul de Sud și regiunea Mării Negre.
În același timp, prezența militară americană în Georgia s-ar bucura de un sprijin popular copleșitor, va descuraja amenințările iminente și ar ajuta Georgia să se avanseze în ceea ce privește aderarea la NATO, se mai afirmă în scrisoare.
Semnatarii își motivează solicitarea pe baza faptului că regiunile Caucazului de Sud și Mării Negre „au devenit zone de instabilitate geopolitică”.
Majoritatea acestor riscuri de securitate provin din ambițiile Rusiei de a reconstitui „sfera de influență” din epoca sovietică. Încurajată de libertatea de acțiune de care se bucură, Rusia a dislocat recent trupe în Nagorno-Karabakh, lucru care a consolidat poziția militară a Moscovei în regiune, se mai spune în scrisoare.
Semnatarii au mai afirmat că, pentru Georgia, Statele Unite „sunt un aliat vital și, de asemenea, credem în sarcina Georgiei de a susține interesele occidentale în Europa și la nivel global”.
De altfel, în cursul întrevederii sale cu Pompeo, premierul georgian Gueorgui Gajaria a solicitat Statelor Unite să își consolideze prezența în Caucazul de Sud, informează publicația La Vanguardia.
Gajaria a mulțumit, de asemenea, Washingtonului pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Georgiei.
“Știm cât de importantă este această problemă pentru țara noastră, ale cărei teritorii sunt încă sub ocupație”, a spus politicianul, referindu-se la conflictul cu Rusia din Abhazia și Osetia de Sud.
La rândul său, președintele Georgiei, Salomé Zurabishvili, a afirmat că relațiile dintre Tbilisi și Washington vor fi întărite ca urmare “a cooperării strategice, a cooperării în materie de securitate în Marea Neagră și a sprijinului SUA pentru cursul euro-atlantic al Georgia”.
„Lumea are nevoie de un Caucaz pașnic, stabil și democratic”, a afimat președintele georgian.
La rândul său, Pompeo a declarat că SUA “susțin Georgia în problemele democrației și lucrează împreună în legătură cu durerea provocată de ocupația (rusă din regiuneile Abhazia și Oseția de Sud)”.
Șeful diplomației americane efectuează zilele acestea un turneu în Europa și Orientul Mijlociu.