ApărareȘtiri

FOTO. Militarii români și polonezi au simulat evacuarea în cazul avarierii unui sistem antiaerian Gepard

Sistem antiaerian românesc Gepard

Militarii români din Grupul de Luptă NATO din Polonia au simulat avarierea unui sistem antiaerian Gepard și împreună cu partenerii polonezi au efectuat evacuarea acestuia conform procedurilor de operare, în cursul unui exercițiu desfășurat săptămâna acesta, au anunțat Forțele Terestre Române.

În această săptămână, în poligonul Wzgora Mazurskie a avut loc un exercițiu de evacuare a tehnicii împreună cu partenerii polonezi.

Acest exercițiu a avut ca scop antrenarea în vederea formării deprinderilor și depășirea barierelor lingvistice între parteneri precum și consolidarea relațiilor între militarii din cadrul Grupului de Luptă din Polonia pentru asigurarea prezenței înaintate consolidate în flancul Nord-Estic al Alianței NATO.

Sistem antiaerian românesc Gepard

Complexul antiaerian Oerlikon a fost înlocuit, după trei ani și jumătate, cu sistemul antiaerian Gepard în activitățile Grupului de Luptă NATO din Polonia, din care face parte și România.

Sistemul antiaerian Gepard face parte din categoria tehnicii autopropulsate blindate, cu mobilitate ridicată şi timp foarte scurt de reacţie, misiunea sa tactică fiind angajarea luptei atât împotriva ţintelor aeriene care atacă prin surprindere, la joasă înălţime, cu o viteză de până la 475 m/s, căt şi a ţintelor terestre, se spune în prezentarea Forțelor Terestre Române.

Dotat cu două tunuri Oerlikon calibru 35 mm, dispune de radar de cercetare şi însoţire şi nu necesită calare pentru executarea tragerilor din mers cu sau fără opriri.

În pofida greutății relativ ridicate, capacitatea de deplasare a sistemului este de 60 km/h şi autonomia de peste 500 km.

De asemenea, complexul antiaerian are în compunere o serie de instalaţii specializate, precum cele de vedere pe timp de noapte, hidraulică de scufundare, protecţie nucleară, bacterilogică şi chimică sau de fumizare, putând fi folosit în luptă în orice condiţii meteorologice, ziua şi noaptea, nefiind afectat de bruiajul radioelectronic.

În a opta rotație a misiunii din Polonia, România participă cu 102 militari din  Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa” din Turda, care îi înlocuiesc pe militarii Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu” din Craiova.