UPDATE: Doi militari au decedat după ce un elicopter militar rus a fost doborât în Armenia de forțele azere. MAE de la Baku își cere scuze
Doi membri ai echipajului unui elicopter militar rus au decedat după ce aeronava a fost doborâtă în Armenia, în apropierea graniței cu Azerbaidjanul, incidentul având loc în contextul conflictului între separatiștii armeni și forțele azere în regiunea Nagorno-Karabakh , relatează Agence France-Presse.
O investigație este în desfășurare pentru a determina cine a doborât elicopterul, iar pentru moment nu există nicio legătură directă cu conflictul din Nagorno-Karabakh.
Ministerul de Externe al Azerbaidjanului și-a cerut scuze față de Rusia, spunând că elicopterul Mi-24 a fost doborât din greșeală de forțele azere.
Elicopterul de atac de tip Mil Mi-24 a fost doborât de un sistem portabil de apărare antiaeriană în apropierea graniței Armeniei cu exclava azeră Nakhchivan, a informat Ministerul rus al Apărării.
Autoritățile ruse au transmis că elicopterul însoțea un convoi militar, dar nu au clarificat scopul convoiului. Rusia are o bază militară majoră în Armenia, dar aceasta se află la aproximativ 150 de kilometri de locul în care a fost doborât elicopterul, transmite The Associated Press.
Doi dintre membri ai echipajului au murit, iar un altul a fost evacuat, prezentând răni de o gravitate medie, a adăugat ministerul.
Elicopterul zbura în apropierea satului Eraskh din Armenia, într-o zonă învecinată cu Nakhichevan, un teritoriu azer autonom separat de restul Azerbaidjanului de teritoriul Armeniei.
Comandamentul principalei baze militare rusești a transmis că a fost inițiată o anchetă pentru a determina circumstanțele atacării elicopterului.
Kremlinul, care se poziționează ca arbitru în regiune, furnizează arme celor două țări.
Armenia ar putea atrage Rusia în conflictul din Nagorno-Karabakh, via Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), un bloc de securitate colectivă condus de Moscova și care reunește șase foste republici sovietice, inclusiv Armenia. Azerbaidjanul s-a retras din organizație în 1999.
Până în acest moment, membrii OTSC nu au dat semne că ar dori să se implice în conflictul din Nagorno-Karabakh, lansând doar apeluri la soluționarea crizei exclusiv prin mijloace pașnice.