Turcia revizuiește în sus estimările privind depozitul de gaze naturale descoperit în Marea Neagră, aproape de apele României
Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că Ankara estimează că depozitul de gaze naturale descoperit în august în vestul Mării Negre, în apropiere de perimetrul Neptun Deep din apele teritoriale ale României, conține 405 miliarde de metri cubi de gaz, fiind de departe cel mai mare zăcământ descoperit în zona pontică, relatează agenția Reuters.
În august, Erdogan a anunțat că zăcământul Tuna-1, aflat la aproximativ 100 de kilometri sud de perimetrul românesc Neptun Deep, era estimat la 320 de miliarde de metri cubi de gaze. Ulterior, navele de explorare turcești au descoperit că zăcământul conținea și mai mult gaz natural decât se estima inițial.
Spre comparație, zăcământul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră este estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
Exploatarea zăcământului ar putea începe încă din anul 2023, a afirmat Erdoğan, subliniind că Turcia este hotărâtă să devină un exportator de energie.
Astfel, Turcia ar putea scăpa de dependența de gazul natural importat din Rusia, Iran și Azerbaidjan, pentru care țara a plătit 41 de miliarde de dolari în 2019.
Fatih Birol, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), estima în august că valoarea zăcământului de gaz natural descoperit de turci în vestul Mării Negre s-ar putea ridica la 80 de miliarde de dolari.
Pe lângă misiunile de explorare în Marea Neagră, Turcia caută în mod agresiv resurse naturale și în Marea Mediterană.
Prospecțiunile Turciei în largul Ciprului sunt criticate de majoritatea țărilor din regiune și de Uniunea Europeană, care califică aceste activități drept „ilegale”. Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat „încălcarea” suveranității grecești și cipriote de către Turcia prin desfășurarea unor astfel de activități într-o zonă disputată.