Doi senatori americani cer Administrației Donald Trump să impună sancțiuni contra regimului de la Ankara pe fondul relatărilor potrivit cărora Turcia a testat sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 asupra avioanelor de fabricație americană F-16 ale aviației grecești, informează publicația The Hill.
De mai mulți ani, congresmeni americani din ambele partide și-au exprimat îngrijorarea cu privire la achiziționarea sistemului rusesc de către Turcia, și au cerut Casei Albe să sancționeze Turcia, în conformitate cu legislația americană ce prevede impunerea de măsuri punitive la adresa țărilor care fac afaceri cu industria rusă de apărare.
Presa grecească a relatat săptămâna aceasta că Turcia a activat sistemul S-400 pentru a urmări aeronavele F-16 ale Greciei după un exercițiu militar internațional la care au participat Franța, Italia, Grecia și Cipru. De asemenea, Ankara intenționează să efectueze, săptămâna viitoare, un test cuprinzător cu sistemul de apărare antirachetă în regiunea Sinope, pe coasta Mării Negre, o zonă în care avioanele NATO sunt foarte active.
Miercuri, senatorii Chris Van Hollen (democrat) și James Lankford (republican) au adresat o scrisoare secretarului de Stat, Mike Pompeo, în care îi cer șefului diplomației americane să impună sancțiuni Ankarei.
Cei doi i-au cerut lui Pompeo să clarifice dacă Turcia chiar a activat radarele sistemului S-400 pentru a detecta aeronave F-16 și dacă țara a integrat sistemul rusesc în baza de date tactice a NATO, întrebând dacă acest lucru ar „permite Rusiei să colecteze informații despre aliații NATO”.
„Având în vedere aceste informații, vă îndemnăm, din nou, să impuneți sancțiuni Turciei, așa cum prevede legea”, se arată în scrisoare celor doi congresmeni.
Achiziția de către Turcia a sistemului antiaerian și antibalistic rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot – a provocat tensiuni diplomatice majore cu SUA, determinând Administrația de la Washington să excludă pe termen nedeterminat Ankara din programul de fabricare a avioanelor invizibile pe radar F-35.
Dar Administrația Trump nu a impus niciodată sancțiuni pentru achiziția sistemului S-400, deși legea Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) prevede impunerea de sancțiuni celor care fac afaceri cu sectorul de apărare al Rusiei.
Acesta nu este primul în caz în care Turcia testează sistemul rusesc pe avioane F-16.
Ankara a testat anul trecut sistemele de apărare aeriană S-400, fabricate în Rusia, împreună cu avioane multirol de fabricație americană F-16 din dotarea aviației turce, a declarat, pentru agenția TASS, o sursă din cadrul industriei de apărare din Turcia.
De altfel, pe 25 noiembrie 2019, postul CNN Turk a relatat că mai multe avioane, inclusiv aparate F-16, au zburat în apropiere de Ankara pentru a testa S-400. Armata turcă a transmis în acel moment că scopul exercițiilor a fost doar acela de a testa comunicarea între sistemele de apărare aeriană și aeronave.
Momentan nu se cunosc mai multe detalii despre testele efectuate de Turcia, însă este de notat că un motiv pentru care SUA au decis să elimine Ankara din programul F-35 este chiar acela că sistemele rusești S-400 achiziționate de Turcia ar putea să-i permită Moscovei să afle secretele tehnologice ale acestui avion de generația a cincea.
Rusia, care a vândut sisteme de apărare antiaeriană în zeci de țări, ar fi cu certitudine interesată să afle cum se descurcă S-400 contra avioanelor americane, mai ales că eficacitatea unora dintre sisteme rusești este pusă la îndoială.
Un sistem S-200 al regimului sirian a doborât din greșeala un avion de transport rusesc în 2018, iar în luptele din provincia Idlib din Siria, cât și mai recent în Libia, până la 20 de sisteme Pantsir-S1 au fost distruse de drone turcești sau dezactivate de dispozitivele de război electronice ale forțelor Ankarei. Experții ruși susțin că operatorii arabi ai sistemelor Pantsir-S1 sunt necalificați și au insistat că modelul de export al acestui sistem – Pantsir-S1E – este o variantă mai puțin eficientă, care nu este concepută pentru a contracara dronele turcești, relatează institutul de cercetare Jamestown Foundation.