ApărareȘtiri

Bulgaria ar putea cumpăra alte opt avioane F-16, susține premierul de la Sofia

Premierul bulgar Boiko Borissov, a cărui țară a achiziționat deja opt avioane multirol noi F-16 Block 70, le-a spus reprezentanților gigantului american Lockheed Martin, la o întâlnire din 29 septembrie, că Guvernul de la Sofia intenționează să dezvolte parteneriatul strategic pe termen lung cu compania, relatează publicația Sofia Globe.

În acest sens, Ministerul Apărării de la Sofia are în vedere achiziționarea a încă opt avioane de luptă F-16 Block 70, precum și alte echipamente militare moderne, inclusiv sisteme radar, a afirmat premierul Borissov.

Borissov a afirmat că achiziționarea avioanelor F-16 Block 70 nu este doar o achiziție, ci o expresie a dorinței Bulgariei de modernizare ireversibilă a forțelor sale armate pentru a realiza o interoperabilitate reală cu alte state membre NATO, informează un comunicat de presă al guvernului bulgar.

Reuniunea a avut drept subiect principal cooperarea pe termen lung dintre Bulgaria și Statele Unite, se mai arată în comunicat.

În plus, pe lângă dimensiunile pur militare ale contractelor semnate, parteneriatul prevede crearea de capacități industriale pentru întreținere și dezvoltare viitoare a echipamentelor.

„De aceea considerăm că acordul-cadru semnat cu Lockheed Martin este un instrument foarte util pentru implementarea cooperării industriale pentru F-16 Block 70, care va contribui la dezvoltarea economică pe termen lung și competitivitatea țării noastre în acest domeniu”, a afirmat Borissov.

Șeful Guvernului de la Sofia a mai spus că, datorită acordurilor, industria bulgară de apărare va profita de pe urma know-how-ului unic al țării.

Borissov a mai spus că guvernul bulgar a alocat peste 150 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii necesare pentru utilizarea și întreținerea aeronavelor F-16 Block 70.

Decizia Guvernului de la Sofia vine în contextul în care Rusia întârzie lucrările de reparare și modernizare a aeronavelor MiG-29 ale Forțelor Aeriene Bulgare, pe care Sofia bazează pentru a-și proteja spațiul aerian până la livrarea avioanelor F-16.

Ministrul bulgar al Apărării, Krassimir Karakachanov, a declarat săptămâna trecută că Guvernul de la Sofia a activat deja clauza de penalizare pentru o parte din acord, însă se pare că Rusia nu va putea finaliza la timp implementarea întregului acord.

„Am solicitat deja penalități într-unul dintre contracte, dar există o întârziere în cadrul altui contract. Spre deosebire de contractul cu Belarus pentru Su-25. Nu există probleme cu repararea Su-25, există probleme cu MiG-29, vina aparține uzinei rusești”, a declarat Karakachanov, citat de Radio Bulgaria..

În urmă cu trei ani, între Bulgaria și Rusia a fost semnat un acord-cadru pentru repararea și modernizarea a 15 aparate MiG-29; valoare totală a înțelegerii fiind de 41 de milioane de euro.

Pe lângă MiG-29, Bulgaria a semnat și un acord cu Belarus pentru repararea unor aeronave Su-25, însă, potrivit lui Karakachanov, bielorușii au reușit să finalizeze la timp lucrările.

“În urma modernizării, avioanele MiG-29 va primi noi capacități de luptă, muniție suplimentară, ce vor spori precizia și raza de acțiune contra țintelor terestre”, a transmis Ministerul Apărării de la Sofia.

În 2019, Bulgaria a plătit 1,2 miliarde de dolari (1 miliard de euro) pentru achiziția a opt avioane de luptă F-16 Block 70 din SUA.

Acordul prevede livrarea a șase avioane F-16 monoloc și a două avioane biloc pentru antrenament.

Primul F-16 va fi livrat la sfârșitul anului 2022, urmând să fie utilizat pentru instruirea piloților bulgari. Restul vor ajunge în etape în cursul anilor 2023 și 2024.

Bulgaria are în dotare 15 avioane MiG-29, cu o vechime de peste 30 de ani. Două avioane de acest tip s-au prăbușit, unul în septembrie 1994, iar un altul în aprilie 2012.

În luna iunie, Karakachanov a spus că, odată cu sosirea celor opt F-16, nu va mai fi necesară menținerea întregii flote de MiG-29. Ministrul a precizat că Bulgaria va încerca să vândă unele din aparatele MiG-29 ce vor fi scoase din uz.