ApărareȘtiri

Von der Leyen îndeamnă statele UE să renunțe la condiția unanimității în privința deciziilor de politică externă a Europei

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a criticat miercuri guvernele țărilor membre ale Uniunii pentru lipsa de unitate și eficacitate în ceea ce privește politica externă și a propus implementarea de sancțiuni care să vizeze țările extracomunitare care se fac vinovate de abuzuri la adresa drepturilor omului, relatează agenția de știri Reuters.

„De ce chiar și declarațiile simple cu privire la valorile UE sunt amânate, reduse sau ținute ostatice pentru alte motive?”, a declarat președintele Comisiei Europene în primul său discurs privind starea Uniunii, rostit în faţa Parlamentului European.

„Când statele membre afirmă Europa este prea lentă, le spun să fie curajoase și să treacă în cele din urmă la votul cu o majoritate calificată – cel puţin în privința drepturilor omului şi punerii în aplicare a sancțiunilor”, a afirmat șefa Executivului UE.

Sistemul de vot cu o majoritate calificată ar permite Uniunii Europene să acționeze mai rapid în cazul unor crize externe față de situația din acest moment, când orice acțiune diplomatică depinde de asigurarea unanimității celor 27 de state ale UE.

Von der Leyen a declarat că Executivul UE va prezenta o propunere ce ar permite Comisiei Europene să impună mai rapid sancțiuni celor considerați responsabili de abuzuri la adresa drepturilor omului, având drept model Legea Magnitsky din Statele Unite.

Serghei Magnitsky a fost un avocat rus, arestat în 2008, după ce a dezvăluit un dosar de corupție în care erau implicați mai mulți oficiali ruși. Magnitsky a murit într-o închisoare din Moscova în 2009, aparent fiind maltrat în timpul detenției.

Von der Leyen a acuzat Rusia că încearcă în mod sistematic să elimine activiștii pro-democrație din țară și din statele vecine. Șefa Comisiei Europene a mai spus că este greșit să se creadă că gazoductul Nord Stream 2, între Germania și Rusia, va contribui la detensionarea relației UE-Rusia.

În privința crizei din estul Mediteranei, Ursula von der Leyen a afirmat că nimic nu ar putea justifica tentativele Ankarei de a intimida Grecia și Cipru în cadrul disputei privind resursele naturale din regiune.

„Turcia este și va fi întotdeauna un vecin important. Dar, în timp ce suntem apropiați pe hartă, distanța dintre noi pare să crească”, a declarat Von der Leyen Parlamentului European.