ApărareȘtiri

VIDEO. Elbit Systems și Paza de Coastă din Marea Britanie testează o dronă pentru misiuni de căutare și salvare

Sursa: Elbit Systems

Hermes 900 UAS, un sistem de aeronavă fără pilot de la Elbit Systems, a finalizat recent o serie de demonstrații de zbor pentru Agenția pentru Navigație Maritimă și Pază de Coastă (MCA) din Marea Britanie, cu scopul testării unei drone pentru îmbunătățirea capabilităților de căutare și salvare (SaR), se arată într-un comunicat remis redacției noastre.

Demonstrațiile au fost efectuate de MCA și au fost concepute pentru a testa capabilitățile de utilizare a unui UAS pentru îmbunătățirea capabilităților de căutare și salvare (SaR) și utilizarea sistemelor fără pilot de rază lungă în spațiul aerian civil.

Demonstrațiile au avut loc în largul coastei de vest a Țării Galilor în primele două săptămâni din septembrie, Hermes 900 reușind să efectueze misiuni de zbor avansate „dincolo de linia vizuală” (Beyond Visual Line of Sight) în spațiul aerian nesegregat și necontrolat, în conformitate cu reglementările Autorității Aviatice Civile din Marea Britanie (CAA).

Succesul acestor teste este un pas important pentru îmbunătățirea capabilităților MCA în ceea ce privește creșterea eficienței și eficacității operațiunilor sale de căutare și salvare, reducând în același timp riscul pentru personalul MCA din teren.

Elbit Systems UK colaborează îndeaproape cu Autoritatea Aviatică Civilă din Marea Britanie, sprijinită de alte companii din Marea Britanie, inclusiv Inzpire și Aviation Systems Group.

În demonstrația recentă, Hermes 900 a fost desfășurat într-o serie de misiuni care simulau salvări de-a
lungul țărmului, salvări pe apă în spațiul aerian periculos și salvări de pe nave aflate la distanțe mari în
spațiul aerian internațional.

Hermes 900 a fost echipat în această demonstrație cu: radar specific de căutare și salvare, un sistem de identificare automată (AIS), echipament electro-optic/infraroșu (EO/IR), radiobaliză de localizare EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon), și comunicații complete prin satelit.

Cu o anvergură a aripilor de 15 m și o greutate de 1,2 tone, Hermes 900 este deja în serviciul mai multor clienți din Europa și din Asia, oferindu-le capabilități de căutare, salvare și recunoaștere.

Elbit oferă capabilități extinse de salvare în configurația recent lansată Hermes 900 Patrulă Maritimă cu plute de salvare gonflabile prin detectarea, identificarea și salvarea supraviețuitorilor pe mare.

Această configurație a fost deja livrată unui client din Asia de Sud-Est.

„Suntem încântați că am avut ocazia să arătăm MCA capabilitățile noastre de căutare și salvare îmbunătățite în această săptămână. Hermes 900 este perfect echipat pentru a face față nevoilor Agenției pentru Navigație Maritimă și Pază de coastă și suntem mândri că îi putem sprijini în activitatea lor vitală, de salvare de vieți”, a declarat Martin Fausset, directorul general al Elbit Systems Marea Britanie .

La rândul său, Directorul Pazei de Coastă a Majestății Sale, Claire Hughes, a declarat: „Continuăm să facem tot ce putem pentru a folosi tehnologia existentă, precum și pentru a privi spre viitor în activitatea noastră continuă de salvare a vieților pe mare. Avioanele pilotate de la distanță continuă să fie o parte importantă al acestui efort, atât pentru a salva posibili supraviețuitori în timpul căutărilor, cât și pentru a salva frumosul nostru țărm de cele mai grave efecte ale poluării”.

Compania Elbit Systems este prezentă și în România, de 27 de ani, fiind un furnizor tradițional al Ministerului Apărării Naționale, în strânsă colaborare cu companii din industria locală către care a făcut transfer de tehnologie.

Elbit Systems împreună cu Avioane Craiova și Romaero, au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru cooperare în domeniul Sistemelor de aeronave fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naționale din România (MApN).

Companiile vor coopera pentru transferul tehnologic în vederea fabricării în țară de UAS ale Elbit Systems: de la platforme tactice UAS precum Skylark I-LEX și Hermes 450 și până la diferitele configurații ale Hermes 900. Memorandumul de Înțelegere prevede ca firmele românești să fie responsabile de asamblare, integrare, instruire, mentenanță și reparații precum și de managementul de program.

De-a lungul celor trei decenii în România, Elbit Systems a participat ca furnizor principal la programe majore de modernizare a armatei române: pentru Forțele Aeriene – (MIG-21 Lancer, PUMA-Socat, IAR-99 Șoim, EW-C130), pentru Forțele Terestre (LAROM, Pirahna), pentru Forțele Navale (Puma-Naval și simulatoare navale), etc.

Cele patru fabrici ale Elbit în România, în care muncesc sute de ingineri, generează anual o cifră de afaceri cumulată de zeci de milioane de dolari, majoritatea contractelor fiind destinate exportului.

Sursa: Elbit Systems
Sursa: Elbit Systems