Ovidiu Raețchi denunță orientarea strategică pro-China a Academiei Române / Filiera influenței chineze în Academie
Deputatul PNL Ovidiu Raețchi, vicepreședinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei a denunțat orientarea strategică a Academiei Române spre China remarcând existența unui ”conflict structural” între aceasta și politica de stat pro-occidentală a României.
”Până acum, acest conflict structural a trecut mai degrabă neobservat, pentru că Academia a reprezentat un actor relativ minor, ignorat, care s-a descurcat cum a putut și s-a bucurat de prietenia celor care erau dispuși să i-o ofere. Astăzi, acest conflict devine evident, pentru că interesele americane și cele ale Chinei au intrat în coliziune pe tema 5G inclusiv în România. Și, în timp ce statul român e coerent cu opțiunea sa strategică occidentală, Academia pare să sprijine interesele Chinei”, a scris Raețchi pe pagina sa de Facebook.
El a amintit de comunicatul ”bizar” al Academiei Române referitor la pericolele tehnologiei 5G – aici
- ”Nu e clar nici până acum cine a scris acel comunicat al Academiei. Aparent, diferitele institute de specialitate, care puteau emite opinii avizate pe temă, nu au fost întrebate nimic. E cel puțin straniu că o instituție științifică de vârf pune pe piață o serie de afirmații explozive, dar nu are nicio figură capabilă să le explice și să le apere. Din acest motiv, Academia a și retras comunicatul, revenind – după o îndelungată chibzuință – cu o propunere de amplă „dezbatere națională.”
- ”Este la fel de straniu că acel comunicat a apărut exact într-un moment în care China încearcă să oprească legislația 5G care pune în practică angajamentele strategice ale României în parteneriatul cu SUA. Acea legislație a ajuns în faza finală, a consultării publice – și singurul mod în care mai poate fi blocată temporar e o controversă cu caracter ”științific”.
Raețchi creionează și o ”filieră” a influenței Chinei asupra Academiei Române, trecând în revistă o serie de contacte și acorduri între aceasta și entități, personalități academice din China, dar și indicând persoane din Academia Română a căror carieră se leagă de China.
- ”Pe 9 mai 2019, Academia Română a semnat și un memorandum de cooperare cu Academia de Științe Sociale din Shanghai. Această organizație este cel mai vechi think-tank al Chinei, fiind al doilea ca mărime dupa Chinese Academy of Social Sciences. Academia de Științe Sociale din Shanghai este predominant finanțată de autoritățile chineze și este bănuită de FBI că acționează drept „paravan” pentru ofițeriide intelligence ai Ministerului Securității Statului din China. FBI susține că numeroși cercetători ai Academiei din Shanghai sunt, de fapt, „observatori și evaluatori”.
- Potrivit unui raport al Comisiei pentru Analiza Securității și Economiei SUA-China, Academia Chineză de Științe are „conexiuni cu programele militare, nucleare și de cyperespionage chineze”, iar companiile care se asociază cu CAS sunt percepute de Comisia congresională americană ca fiind „potențiale amenințări pentru lanțurile de aprovizionare ale companiilor americane”.
- La scurt timp după summitul 16+1 din 2019 (10-13 aprilie), Academia Română a primit o delegație a celui mai mare think-tank chinez de stat, Academia Chineză de Științe Sociale.
- Cariera unor cercetători importanți ai Academiei se leagă aproape exclusiv de China. Să privim, de exemplu, către domnul Luige Vlădăreanu, autorul unei lucrări numite ”IoT Open Architecture Ground Control System by Adaptive Fusion Intelligent Interfaces for Robot Vectors Applied to 5G Network Densification Era”.
- Postarea poate fi citită aici