ApărareIntelligenceȘtiri

Disensiuni în Israel: Mossad-ul în favoarea livrării de arme avansate Emiratelor, Ministerul Apărării se opune

Deși oficialii din cadrul Ministerului Apărării de la Ierusalim consideră că ar putea reprezenta un potențial risc de securitate, agenția de spionaj Mossad și premierul Benjamin Netanyahu militează pentru exportul de armament avansat către Emiratele Arabe Unite, relatează presa israeliană.

Ministerul Apărării se opune exportului de armament avansat către EAU de teamă că acest lucru ar putea permite inamicilor Israelului, în special Iranului, să obțină informații militare clasificate care ar putea afecta securitatea țării.

Acesta este motivul din cauza căruia responsabilii de exporturile militare ale Israelului nu au fost încântați când SUA au anunțat că ar putea să vândă avioane de generația a cincea F-35 în Emiratele Arabe Unite, ca parte a acordului de pace cu Israelul. Mai mult, potrivit presei israeliene, Netanyahu ar fi știu despre posibilitatea unei astfel de tranzacții, dar nu i-ar fi informat și pe miniștrii Apărării sau Afacerilor Externe ori pe oficialii din domeniul securității.

Potrivit unor surse cadrul Ministerului Apărării, citate de cotidianul Yediot Aharonot și site-ul Ynet, prim-ministrul Netanyahu și agenția Mossad au presat oficialii din minister pentru a obține aprobarea pentru exportul de echipamente militare către Emirate, inclusiv arme ofensive sofisticate.

Ministerul Apărării din Israel analizează orice planuri de export de armament către țărilor străine. Oficial, Emiratele Arabe Unite sunt încadrate de Ministerul Apărării în rândul țărilor în care vânzarea de armament avansat nu este permisă, dar, în practică, de mai bine de opt ani, regimul de la Abu Dhabi se bucură de un tratament preferențial și a reușit să obțină din Israel și o serie de echipamente militare avansate.

Cotidianul susține că aceste tranzacții au început la scurt timp după asasinarea liderului Hamas Mahmoud al-Mabhouh, în 2010, o acțiune care a stârnit o criză profundă între Emiratele Arabe Unite și statul ebraic. Șeful Mossad din acel moment, Tamir Pardo, a fost trimis în Emirate pentru a aplana tensiunile dintre Israel și Abu Dhabi. Restaurarea relațiilor a fost condiționată de vânzarea de armament israelian avansat către Emiratele Arabe Unite.

În schimb, regimul de la Abu Dhabi a promis că nu va furniza informații secrete țărilor inamice.

În prezent, biroul premierului și Mossad-ul, acum condus de Yossi Cohen, solicită Ministerului Apărării să faciliteze eliberarea de permise care să permită Israelului să vândă armament către Emirate. Aceste presiuni au la bază motive economice, dar sunt și parte a demersurilor de consolidare a legăturilor dintre cele două țări.

Biroul premierului a negat categoric că Netanyahu ar milita pentru exportul de armament avansat către Emiratele Arabe Unite, relatează postul i24 News.

La scurt timp după ce regimul de la Abu Dhabi a fost de acord să încheie un acord de pace oficial cu Israelul, Statele Unite au anunțat că studiază posibilitatea vânzării de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite, veste care a stârnit o furtună pe scena politică israeliană.

Oficialii de la Ierusalim și-au exprimat clar dezacordul în legătură cu această posibilitate, argumentând că securitatea Israelului depinde de superioritatea sa militară în regiune.

Cotidianul Yedioth Ahronoth, citând surse din SUA și Emiratele Arabe Unite, a relatat recent că acordul de pace includea și referiri la livrarea de arme avansate către țările din Golf, inclusiv F-35, lucru negat categoric de Netanyahu, care a afirmat că s-a opus în repetate rânduri exportului de armament avansat american către țările arabe, inclusiv către cele care au relații diplomatice oficiale cu Israelul.

La rândul său, ministrul Apărării, Beni Gantz a promis să protejeze cu orice preț avantajul militar calitativ al Israelului.

La mijlocul lunii august, Israelul și Emiratele Arabe Unite au anunțat că au ajuns la un acord de pace în urma medierii americane. Cele două țări au anunțat oficial că vor stabili relații diplomatice complete în schimbul suspendării de către Israel a planurilor de anexare a unor părți din Cisiordania.

În urma acordului, Emiratele Arabe Unite devin a treia țară arabă, după Egipt și Iordania, care are relații diplomatice oficiale și active cu Israelul.