Rolls-Royce investește în dezvoltarea motoarelor hipersonice pentru aeronave civile și militare
Producătorul britanic de motoare aviatice Rolls-Royce a format un parteneriat strategic cu Reaction Engines Ltd, o companie specializată în dezvoltarea sistemelor de propulsie supersonică și hipersonică.
Noul parteneriat își propune să realizeze motoare pentru aeronave civile și militare, inclusiv tehnologii avansate de propulsie de mare viteză care ar putea în cele din urmă să fie folosite în cadrul proiectului Tempest, avionul de luptă de generația a șasea dezvoltat de Marea Britanie și Italia, relatează site-ul Defense News.
We are delighted to announce a new strategic partnership with @RollsRoyce to develop high-speed aircraft propulsion systems and explore applications for our groundbreaking thermal management technology. More info: https://t.co/lz9lZJ86I8 #Supersonic #Hypersonic pic.twitter.com/uOOXXVVBgn
— Reaction Engines Ltd (@ReactionEngines) August 21, 2020
Rolls-Royce va investi 20 de milioane de lire sterline în noul parteneriat, iar alți investitori, precum BAE Systems, Boeing: Horizon-X și instituții financiare, ar putea urma exemplul gigantului britanic, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Reaction Engines Ltd.
Anunțul vine în contextul în care Rolls-Royce și-a intensificat interesul pentru domeniul propulsiei supersonice.
La începutul lunii august, Virgin Galactic a dezvăluit un concept de vehicul suborbital, ce poate atinge Mach 3, și care este alimentat de un sistem de propulsie realizat de Rolls-Royce.
De asemenea, în urmă cu câteva luni, producătorul britanic de motoare de aviație a afirmat că va colabora cu firma americană Boom Aerospace pentru a dezvolta un sistem de propulsie pentru o aeronavă de pasageri, numită Overture, care ar urma să atingă Mach 2,2.
“Am lucrat îndeaproape cu Reaction Engines, în ultimii doi ani, inclusiv explorând potențialul sistemelor de mare viteză pentru proiecte militare și sunt încântat că putem consolida această relație”, a declarat Mark Thompson, director pentru strategie globale și dezvoltarea afacerilor la Rolls-Royce.
Cele două companii s-au implicat, de asemenea – împreună cu BAE și cu Ministerul Apărării din Marea Britanie – în prima fază a unui proiect ce privește dezvoltarea de tehnologii avansate de propulsie de mare viteză, care ar putea să fie folosite în cadrul proiectului Tempest, avionul de luptă de generația a șasea dezvoltat de Marea Britanie și Italia.
Cu sediul la Culham, în sudul Marii Britanii, și un centru de testare la Denver, Colorado, firma Reaction Engines este specializată în dezvoltarea tehnologiei de propulsie la viteze supersonice și hipersonice, de peste Mach 5.
În octombrie 2019, Reaction Engines a anunțat că tehnologia sa de răcire a fost testată la unitatea sa din Colorado, în cadrul proiectului HTX al agenției de cercetarea a Pentagonului (DARPA).
În cadrul testelor, schimbătorul de căldură dezvoltat de companie a fost expus la condiții hipersonice; temperatura ajungând până la aproape 1.000 de grade Celsius. În pofida temperaturilor ridicate atinse, schimbătorul de căldură și-a îndeplinit funcția, reușind să asigure o răcire semnificativă în mai puțin de o zecime de secundă.
Proiectul Future Air Combat System (FCAS), cunoscut și ca Tempest, își propune să dezvolte un avion de generația a șasea, care ar urma să înlocuiască aparatele Eurofighter Typhoon folosite de forțele aeriene britanice și italiene. Proiectul a fost lansat în 2018 și este dezvoltat de “Team Tempest” (un consorțiu britanico-italian, din care fac parte companiile BAE Systems, Rolls-Royce, Leonardo SpA și MBDA) și cu sprijinul autorităților britanice și italiene. Ulterior, celor patru membri inițiali ai proiectului, li s-au alăturat o serie de alte firme.