ApărareIT&CȘtiri

MBDA: Anularea licitației pentru bateriile de coastă, distorsionare flagrantă a regulilor competiției

Exocet (MBDA)

Anularea licitației pentru bateriile de coastă și selectarea rachetei Naval Strike Missile (NSM) printr-o procedură de tip ”guvern la guvern” între România și SUA reprezintă o distorsionare flagrantă a regulilor competiției, întrucât impune condiții costisitoare și exigente competitorilor europeni, pentru ca, în cele din urmă, să se decidă achiziția din Statele Unite a unor echipamente care nu îndeplinesc constrângerile tehnice care au eliminat toți competitorii și care nu oferă cooperare industrială sau off-set, a declarat, într-un interviu pentru Umbrela Strategică, Didier Philippe, vicepreședinte senior al MBDA.

MApN a publicat săptămâna trecută un proiect de Hotârâre de Guvern, aflat în prezent în dezbatere publică, care prevede că România renunță la „sistemul de instalații mobile de lansare rachete antinavă”,  adică baterii mobile de coastă, motivând că „în etapa a doua a procedurii specifice, a depus ofertă un singur operator economic, care nu a răspuns solicitărilor de clarificări și nu a dorit să mai continue negocierile, situație care a condus la anularea procedurii specifice”.

Potrivit oficialului de la MBDA, companie care a participat la licitație cu rachetele antinavă Exocet, ”a fost o etapă de dialog la care [MBDA] a participat, în care am explicat și arătat că putem îndeplini specificațiile operaționale în bugetul dat, precum și clauza de offset”.

„Participând la dialog, MBDA a demonstrat ca își asuma obligațiile de offset, ceea ce nu se poate spune despre ceilalți competitori”, a adăugat Didier Philippe.

Vicepreședintele MBDA a mai afirmat că nu a existat un dialog real, iar „unele specificații tehnice sunt imposibil de îndeplinit de oricare dintre produsele acceptate sa participe la procedura”.

Poate doar rachetele rusești ar putea îndeplini aceste criterii, dar în nici un caz Harpoon, RBS, NSM sau Exocet”, a adăugat oficialul francez.

La licitație, în prima etapă au participat companiile Boeing cu Harpoon, Saab/Diehl cu RBS-15, Raytheon cu NSM și MBDA cu Exocet Block 3.

„Doar o singura companie din cele patru selectate sa participe a depus o oferta: Exocet – dar nu am avut parte de un dialog real, nu am avut posibilitatea de a ajusta specificațiile tehnice pe care, efectiv, nici un produs de pe piață nu le putea îndeplini. Aceste condiții nu vor fi îndeplinite nici de NSM, dacă va fi procurată, doar dacă specificațiile tehnice vor fi modificate special pentru acest produs”, a explicat vicepreședintele MBDA.

Totuși, potrivit HG publicate de MApN, „în urma analizei documentelor de program, a reieșit că singurul sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă modern, testat și livrat către forțe armate aliate, complet operațional, este sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”.

Sistemul antinavă NSM este dezvoltat de americanii de la Raytheon și compania norvegiană Kongsberg Defense Aerospace.

NSM (Raytheon)

Însă, potrivit reprezentantului firmei MBDA situația este mai complicată:„Este NSM operațională în USA? Nu este. Doar simplul test din 2018 în timpul unui exercițiu multinațional și doar simplul fapt ca a fost ales pentru anumite aplicații alături de Harpoon al Boeing si LRASM al Lockheed Martin nu înseamnă ca [NSM] este oficial în dotarea US Navy sau ca este operațională”.

Pe de altă parte, forțe navale din țări europene ca Franța, Grecia și Cipru utilizează rachete Exocet, inclusiv pentru apărarea de coastă, a explicat Didier Philippe, care a amintit că rachetele „Exocet au fost câștigătoare cu Naval Group în licitația pentru corvete [din România] și modernizarea fregatelor, în timp ce NSM nu a fost o opțiune pentru niciunul” dintre participanții la respectiva procedură.

De asemenea, Didier Philippe a respins categoric afirmațiile potrivit cărora doar achiziția rachetelor NSM ar permite acces la o bază de date și parametrii de țințe și ar asigura interoperabilitate cu alte state NATO.

„Este greșit sa susții ca doar prin NSM ai avea acces la baza de date și parametrii de ținte de luptă; este greșit sa susții ca doar prin NSM ai interoperabilitate cu NATO”, a subliniat oficialul, citând în acest sens faptul că Exocet este folosit de o serie de țări din alianța transatlantică.

De asemenea, rachete Exocet au fost folosite de britanici la bordul fregatele Tip 22, dintre care două au fost vândute ulterior României (Regina Maria – F222 și Regele Ferdinand – F221).

Mai mult, oficialul de la MBDA a explicat că în urma deciziei de a achiziționa direct printr-o procedură guvern-la-guvern, costurile de achiziție vor crește de la 137 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, adică cu 45 % mai mult.

„Susținem competiția, iar programul corvetelor a arătat ca firmele din Franța – Naval Group cu Exocet si VL Mica – sunt competitive în ceea ce privește prețul și performanta și sunt dispuse sa implice industria locala”, a subliniat Didier Philippe.

Revenind la distorsionarea flagrantă a competiției: aceasta decizie reprezinta o încălcare a regulilor UE de competiție pe care Romania și-a luat angajamentul sa le respecte în momentul în care a intrat în UE. (…) Excepțiile nu pot fi regula. După Patriot, F-16, HIMARS și chiar Piranha 5, ce e prea mult, e prea mult”, a mai afirmat oficialul de la MBDA.

Didier Philippe, vicepreședinte senior al MBDA

În prezent, Forțele Navale sunt dotate cu baterii de coastă care au rachete antinavă sovietice de tipul „P 21 Termit”, bazate pe o rachetă proiectată în anii ’50 și modernizată în anii ’70, relatează postul Digi24.

Proiectul de HG publicat de MApN poate fi citit aici.