Belarus: Pe fondul presiunii străzii, Lukașenko se declară dispus să facă unele concesii
Președintele de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, reales pe 9 august după un scrutin controversat, a declarat luni că este dispus să accepte anumite modificări ale Constituției țării care să permită împărțirea puterii cu opoziția, însă a exclus posibilitatea demisiei sale, relatează postul France 24.
Deși inițial a respins categoric posibilitatea repetării scrutinului, liderul din Belarus, aflat la conducerea țării de 26 de ani, a promis că va accepta și organizarea noi alegeri prezidențiale, după o reformă constituțională, potrivit agenției de știri RIA.
Aceste aparente concesii vin după ce amploarea protestelor de stradă a crescut semnificativ în ultimele zile, iar liderii UE urmează să discute miercuri pe tema situației din Belarus, ocazie cu care ar putea impune și o serie de sancțiuni împotriva regimului de la Minsk.
Lukașenko susține că manifestanții sunt infractori și sunt sprijiniți de alte țări, fără să precizeze la ce state se referă.
Liderul de la Minsk a mai afirmat că Belarusul nu dorește să devină o “zonă tampon” între Rusia și statele occidentale.
“Am trecut deja prin asta după dezintegrarea Uniunii Sovietice, când a existat o încercare de creare a regiunii Baltica-Marea Neagră – «o zonă sanitară» – cele trei state baltice, Belarus și Ucraina – pentru a separa Rusia de Occident”, a afirmat liderul de la Minsk. “Belarusul nu vrea să fie o «zonă tampon»”, a subliniat el. “Înțelegem care poate fi un rezultat. Prin urmare, am fost de acord cu președintele rus că vom acționa în legătură cu acest aspect”, a adăugat președintele din Belarus după o discuție telefonică cu omologul său de la Moscova, Vladimir Putin, relatează agenția publică de știri BelTA, potrivit agenției Tass.
În același timp, Rusia s-a declarat pregătită să ofere, dacă este necesar, ajutor militar Belarusului. Ministrului de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a criticat prompt ajutorul militar oferit de Moscova, afirmând că „o astfel de desfășurare ar constitui o invazie nejustificată, atât din punct de vedere legal, cât și moral și politic”.
If #Russia indeed planning invade neighbouring #Belarus under cover of this strange ‘call for help’ that would reconfirm her reputation of lawless state and also signal to the people of Russia what kind of treatment they can expect in the future. Hard choise.
— Linas Linkevicius (@LinkeviciusL) August 16, 2020
În ceea ce privește Uniunea Europeană, nouă state membre și-au exprimat susținerea pentru impunerea sancțiuni la adresa regimului de la Minsk. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat convocarea a unei reuniuni a liderilor membrilor UE pentru a discuta situația din Belarus, care va avea loc miercuri.
De asemenea, Uniunea Europeană a solicitat luni o anchetă privind modul în care forțele de ordine au intervenit contra protestatarilor, existând numeroase indicii că autoritățile au acționat cu brutalitate în încercarea de a suprima manifestațiile.
“Cifrele arată clar că oamenii din Belarus doresc schimbarea și o doresc acum. UE îi susține”, a afirmat Josep Borrell, șeful diplomației europene.