Premieră: Un pilot de F-16 va înfrunta un sistem cu inteligență artificială într-o luptă aeriană virtuală
Un pilot de vânătoare al Forțelor Aeriene ale SUA va lupta – deocamdată doar în mediul virtual – împotriva unui algoritm de inteligență artificială (IA) pe data de 20 august, în cadrul competiției „Alpha Dog Trials”, organizată de Agenția SUA pentru Cercetări Avansate în domeniul Apărării (DARPA), a anunțat Pentagonul, potrivit Forbes USA și agenției The United Press International.
DARPA's AlphaDogfight Trials final event goes virtual Aug. 18-20 as 8 teams fly their advanced algorithms @jhuapl in simulated 1-v-1 F-16 dogfights. The winning AI will compete against an experienced fighter pilot flying a VR F-16 flight simulator: https://t.co/HcsPWlITe8 pic.twitter.com/dzI00ulHSr
— DARPA (@DARPA) August 7, 2020
Opt echipe, care au dezvoltat algoritmi capabili să piloteze virtual avioane F-16, sunt programate să participe la lupte aeriene virtuale IA vs IA, în cadrul evenimentului care se va desfășura între 18 și 20 august.
Echipele se vor lupta între ele pentru ca, la final să se desfășoare, în premieră mondială, o luptă aeriană între cel mai bun sistem IA și un pilot experimentat din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, care va pilota un avion F-16 într-un simulator de realitate virtuală.
Luptele aeriene virtuale fac parte dintr-o competiție anuală a DARPA, care a ajuns anul acesta la a treia ediție. Evenimentul se va desfășura la Laboratorul de fizică aplicată al Universității Johns Hopkins din Baltimore și va fi transmis direct pe internet, potrivit oficialilor din cadrul Pentagonului.
Printre echipele IA aliniate la start se numără și una de la gigantul Lockheed Martin. Alte echipe provin de la companii și institute de cercetare ca Aurora Science Sciences, EpiSys Science, Georgia Tech Research Institute, Heron Systems, Perspecta Labs, PhysicsAI și SoarTech.
„Suntem încântați să vedem cum funcționează algoritmii IA între ei, precum și cu aviator antrenat, și așteptăm cu nerăbdare ca piloții de vânătoare din cadrul Forțelor Aeriene, Navale și ai Corpului Pușcașilor Marini, precum și liderii militari și membrii comunității tehnologiei IA să se înscrie și să viziona online” evenimentul, a declarat colonelul Dan Javorsek de la Biroul pentru Tehnologie Strategică din cadrul DARPA.
Testele au fost concepute pentru a energiza și extinde baza de dezvoltatori de sisteme IA pentru programul Air Combat Evolution (ACE, Evoluția Luptei Aeriene) al DARPA, care încearcă să automatizeze lupta aer-aer și să încurajeze cooperarea între piloți și sisteme IA, în condițiile în care Pentagonul dezvoltă drone care vor zbura și acționa în tandem cu aeronave cu echipaj uman.
„Indiferent dacă omul sau mașina câștigă luptă aeriană finală, Alpha Dogfight Trials se referă la sporirea încrederii în IA”, a subliniat Javorsek. “Dacă campionul IA câștigă respectul unui pilot F-16, vom face un pas mai departe pentru a realiza o echipă eficientă om-mașină în lupta aeriană, care este obiectivul programului ACE”, a mai adăugat colonelul.
The competitor should be a drone fighter plane that’s remote controlled by a human, but with its maneuvers augmented by autonomy. The F-35 would have no chance against it.
— Elon Musk (@elonmusk) February 28, 2020
Dezbaterea privind șansele de reușită ale unei drone autonome în luptă contra unui avion cu pilot uman a fost reaprinsă de afirmațiile făcute în februarie de miliardarul și inventatorul Elon Musk, care a declarat că “epoca avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot.
Ulterior, Musk a adăugat că avioanele de generația a cincea F-35 “nu vor avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome.
“Războiul cu drone va fi viitorul”, a completat miliardarul american.
Musk a avertizat în repetate rânduri asupra pericolelor generate de inteligența artificială (IA). Inventatorul a afirmat că tehnologiile IA scăpate de sub control putea provoca un scenariu apocaliptic asemănător celui din filmele Terminator, informează site-ul Flight Global.
De asemenea, generalul de aviație James Michael Holmes, șeful Comandamentului de Luptă Aeriană, a afirmat tot în februarie că Forțele Aeriene Americane ar putea înlocui avioanele cu echipaj uman cu aeronave fără pilot, cum ar fi XQ-58A Valkyrie, în următorii cinci-opt ani, în condițiile în care aviația americană va retrage din uz aparatele Lockheed Martin F-16.