ApărareȘtiri

VIDEO. General SUA: România, un partener mai activ, pe fondul consolidării măsurilor de descurajare față de Rusia în zona pontică

Gen. John E. Hyten și Gen. Daniel Petrescu în ianuarie 2020 (DoD)

Adjunctul șefului Statului Major al armatei SUA (VJCS), generalul de aviație John E. Hyten, a declarat recent, în legătură cu repoziționarea forțelor americane din Europa, că România va fi un partener mai activ în arhitectura de securitate a NATO, în condițiile în care Pentagonul va lua măsuri pentru a consolida politica de descurajare față de Rusia în zona Mării Negre.

Statele Unite au anunțat luna trecută că vor retrage o treime din militarii americani staționați în Germania, urmând ca o parte din trupele retrase să fie redistribuite prin rotație în alte țări europene, inclusiv România.

“Ne mutăm [unele] forțe înapoi în Statele Unite pentru a putea îmbunătăți disponibilitatea, apoi să le desfășurăm înapoi în Europa, prin rotație și în alte locuri din Europa pentru a ne permite să fim mai bine pregătiți pentru amenințări”, a subliniat generalul, într-un interviu pentru Institutul Hudson, pe 12 august.

“Veți vedea că Polonia va fi un partener mai activ, veți vedea că România va fi un partener mai activ, [și] veți vedea zona Mării Negre mai activă, deoarece acolo vom îmbunătăți [măsurile de] descurajare față de Rusia, care a fost prioritatea numărul unu [a secretarul Apărării, Dr. Mark T. Esper]”, a afirmat Hyten.

Oficialul american a adăugat că “pentru a înțelege ce facem trebuie doar să ne uităm pe o hartă a Europei și să vedem cum s-a schimbat Europa” în ultimele decenii.

În perioada Războiului Rece, frontiera între Occident și Blocul sovietic era în Germania, dar acum, “partea estică a NATO nu este Germania, partea estică a NATO este în Mare Baltică sau Marea Neagră”, a subliniat Hyten.

În momentul în care SUA vor finaliza restructurarea prezenței în Europa, cel mai mare număr de forțe va rămâne în Germania, a spus generalul, adăugând că Germania “un aliat fundamental”.

Oficialul militar american a enumerat apoi o serie de priorități ale Pentagonului în ceea ce privește Europa:

  • Orice facem în Europa ar trebui să îmbunătățească poziția de descurajare vizavi de Rusia;
  • Pentagonul trebuie să interacționeze mai bine cu aliații săi de pe continentul european;
  • Pentagonul trebuie să-și îmbunătățească parteneriatul cu NATO;
  • Pentagonul trebuie să se asigure că forțele armate sunt pregătite de acțiune și să ofere opțiuni mai flexibile pentru dislocarea forțelor.