ApărareȘtiri

Rusia avertizează că va considera ca fiind nucleară orice rachetă care se îndreaptă spre teritoriul său

Rusia avertizează că va considera orice rachetă balistică lansată spre teritoriul său ca fiind un atac atomic și în replică va apela la represaliile nucleare, se arată într-un material publicat vineri în Krasnaya Zvezda, publicația oficială a Ministerului Apărării de la Moscova, potrivit agenției de știri The Associated Press.

Avertismentul are drept țintă Statele Unite, care dezvoltă de arme non-atomice cu raze lungi de acțiune, inclusiv hipersonice.

Articolul vine după ce Moscova a publicat, în iunie, nou postură de descurajare nucleară a Rusiei, care prevede utilizarea armelor atomice inclusiv ca răspuns la un atac convențional asupra infrastructurii militare și guvernamentale critice a țării.

În cadrul articolului din Krasnaya Zvezda, lideri de rang înalt ai Statului Major General al armatei ruse, generalul-maior Andrei Sterlin și colonelul Alexander Khriapin, au menționat că nu ar exista nicio modalitate de a stabili dacă o rachetă balistică care se îndreaptă spre teritoriul Rusiei este echipată cu un focos nuclear sau convențional, astfel că Moscova va considera că se confruntă cu un atac nuclear.

“Orice rachetă va fi percepută ca purtând un focos nuclear”, se afirmă în articol. “Informațiile privind lansarea rachetei vor fi transmise automat conducerii politico-militare rusești, care va determina amploarea acțiunilor de represalii ale forțelor nucleare în funcție de evoluția situației”.

Argumentul reflectă preocupările Rusiei cu privire la dezvoltarea de arme care ar putea oferi Washingtonului capacitatea de a distruge obiective militare și guvernamentale cheie fără a apela la arme atomice.

În conformitate cu doctrina militară rusă, noua postură de descurajare nucleară a reafirmat faptul că Moscova ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la un atac atomic ori la un act de agresiune care „amenință însăși existența statului”, chiar dacă această acțiune se execută doar cu arme convenționale.

În plus, documentul afirmă pentru prima dată că Rusia ar putea folosi arsenalul său nuclear dacă primește „informații de încredere” despre lansarea de rachete balistice spre teritoriului său sau al aliaților săi.

Relațiile dintre Statele Unite și Rusia sunt de mai mulți ani la cel mai scăzut nivel după Războiul Rece ca urmare a intervenției Moscovei în Ucraina și presupuselor ingerințe electorale ruse în alegerile din SUA și alte țări occidentale.

Articolul din Krasnaya Zvezda a subliniat faptul că publicarea noii posturii privind descurajarea nucleară a avut rolul de a explica fără echivoc ceea ce Rusia consideră ca fiind act de agresiune.