ApărareȘtiri

Donald Trump acuză Germania că s-a îmbogățit de pe urma trupelor americane

Președintele SUA, Donald Trump, s-a declarat hotărât să “facă Italia și Belgia să plătească” mai mult pentru apărare și a acuzat Berlinul că s-a îmbogățit datorită staționării militarilor americani în Germania, relatează Deutsche Welle și Le Soir.

Aceste țări „vor plăti”, a spus liderul de la Casa Albă într-un interviu difuzat de canalul de televiziune Fox News, referindu-se la angajamentul statelor NATO privind alocarea a minimum 2% pentru apărare.

Italia și Belgia ar urma să primească o parte din trupele americane retrase din Germania, dar, la fel ca Berlinul, nu se încadrează în ținta de cheltuieli militare. 

Germania a alocat 1,42% din PIB pentru cheltuielile de apărare, în timp ce Belgia a alocat de 0,93% în 2019, iar Italia a ajuns la 1,21%.

Domnul Trump a făcut din respectarea acestui angajament o prioritate a politicii sale externe, chiar menționând ocazional că ar fi necesară dublarea țintei, până la 4% din PIB.

În repetate rânduri, Trump a catalogat Germania drept „delincventă” și a justificat retragerea unei părți din trupele americane staționate acolo prin faptul că Berlinul nu alocă suficient pentru apărare. De asemenea, președintele american a criticat Germania pe tema importurilor de gaz din Rusia, făcând în mod particular referire la controversatul gazoduct Nord Stream 2.

“Se îmbogățesc de pe urma trupelor. Construiesc orașe în jurul trupelor noastre”, a declarat Trump în interviul pentru Fox News.

Președintele a mai afirmat că Germania se numără printre țările NATO care “au profitat” de SUA, neachitându-și partea lor pentru apărare.

“Germania este o țară bogată și trebuie să plătească”, a adăugat el. “Ne datorează miliarde de dolari, miliarde de dolari către NATO. Ar trebui să-și plătească facturile. De ce să apărăm alte țările și să nu fim răsplătiți?”, a completat Donald Trump.

Există multă animozitate între Trump și cancelarul german Angela Merkel, iar unii analiști consideră că acțiunea Administrației SUA este un act de răzbunare împotriva lui Merkel.

Statele Unite au anunțat săptămâna trecută că vor retrage o treime din militarii americani staționați în Germania, urmând ca o parte din trupele retrase să fie redistribuite în alte țări europene, inclusiv România.

Mark Esper, secretarul american al Apărării, a vândut lumii decizia Statelor Unite spunând că măsura va consolida NATO, însă mulți analiști și-au exprimat părere că efectul ar putea fi chiar opus.

La scurt timp după ce Esper a făcut anunțul oficial, Trump a risipit orice îndoială că retragerea ar fi o decizie pur strategică. El a precizat că “reducerea forței” a fost necesară “pentru că nu își plătesc facturile”, referindu-se la faptul că Germania nu a reușit încă să ajungă la nivelul convenit de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Retragerea parțială a fost criticată atât în ​​Statele Unite, cât și în Germania. John Bolton, consilier prezidențial pentru Securitate Națională în perioada 2018-2019, a declarat recent publicației germane Welt am Sonntag că retragerea de trupe americane din Germania este un “semn rău” care indică modul în care s-ar putea desfășura un al doilea mandat al lui Trump.

Fostul consilier prezidenţial a mai avertizat că Donald Trump ar chiar decide să retragă SUA din NATO dacă obține un al doilea mandat.

“Cine știe ce ar face într-un al doilea mandat?”, a adăugat Bolton.

La rândul său, generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, a afirmat că retragerea parțială a trupelor americane din Germania “Va afecta [securitatea Statelor Unite] pentru că va deteriora și mai mult relația cu cel mai important aliat al nostru“.