ApărareȘtiri

Presupuși membri ai grupului Wagner, reținuți în Belarus. Lukașenko susține că mercenarii ruși „încearcă să destabilizeze” țara

Sursa: BelTA

Serviciile de securitate din Belarus au anunțat că au reținut 33 de presupuși mercenari din gruparea paramilitară rusă Wagner, despre care se crede că are legături cu Kremlinul, care intenționau să destabilizeze țara înainte de alegerile prezidențiale din 9 august, potrivit publicației The Moscow Times și agenției BelTA.

Țara este de mai multe săptămâni scena unor ample proteste de stradă după ce autoritățile au arestat mai mulți lideri ai opoziției înainte de scrutinul prezidențial, iar vestea arestării unor mercenari ar putea oferi președintelui Aleksandr Lukașenko scuza să înăsprească măsurile împotriva opoziției.

Agenți publică de știri BelTA a transmis că suspecții, arestați miercuri la un sanatoriu din apropiere de Minsk, face parte din gruparea Wagner, o companie privată de securitate implicată în diverse zone de război unde Rusia are interese, precum Siria, Ucraina sau Libia.

Cei 33 de bărbați sunt cetățeni ruși, iar arestarea lor s-a făcut după ce autoritățile au primit informații despre sosirea a 200 de luptători în Belarus “pentru a destabiliza situația în timpul campaniei electorale”, relatează BelTA.

Descrierile bărbaților indică faptul că nu încercau să se ascundă, să acționeze clandestin, ci dimpotrivă, comportamentul lor era „neobișnuit pentru turiștii ruși” pentru că nu consumau alcool și erau „îmbrăcați în haine în stil militar”, lucru care a atras atenția, potrivit mass-mediei din Belarus

Analiștii spun că ar fi fost practic imposibil ca Lukașenko să ignore prezența mercenarilor ruși din gruparea Wagner.

“Cercetările noastră independente arată că, într-adevăr, sunt luptători din gruparea Wagner”, a declarat Denis Korotkov, jurnalist pentru ziarul Novaya Gazeta, specializat în studierea companiei private de securitate, citat de The Moscow Times .

“Aproximativ zece dintre ei au luptat în Siria și aproximativ același număr au luptat în Ucraina. Este mai dificil să găsim dovezi definitive ale implicării lor în războaiele din Africa”.

Kremlinul a negat că ar fi implicat în vreo încercare de a “destabiliza” Belarusul.

În ultimii ani, liderii celor două țări au discutat despre o posibilă întărire a legăturilor între cele două foste țări sovietice, fiind menționată chiar și o potențială unificare într-un singur stat. În ciuda presiunii crescânde privind unirea cu Rusia, Lukașenko a respins ideea unificării cu Moscova.

Totuși, mulți analiști se îndoiesc că mercenarii ruși s-ar afla în Belarus cu scopul alipirii acestei țări la Rusia.

“Acești oameni sunt soldați, pot lupta, dar nu sunt experți în provocări politice și nu sunt specialiști în operațiuni clandestine”, a spus Korotkov. “Nu este clar cum pot provoca instabilitate în Belarus. Armata bielorusă i-ar putea învinge cu ușurință.”

Cu toate acestea, expertul militar Pavel Luzin consideră că mercenarii din gruparea Wagner ar putea fi folosiți drept falși protestatari civili, așa cum s-a întâmplat în estul Ucrainei în 2014.

“Rusia nu va lăsa Belarusul să plece nicăieri: dacă izbucnește o revoluție, Moscova va interveni. Dacă Lukașenko vrea să transfere puterea cuiva care nu este convenabil Moscovei, Rusia va interveni”, a spus Luzin.

Însă, unii analiști consideră că totul este orchestrat (cu sau fără aprobarea Rusiei) de către liderul de la Minsk pentru a amâna alegerile din Belarus.

Pe fondul accentuării nemulțumirilor la adresa politicilor lui Lukașenko, inclusiv în privința modului în care a gestionat pandemia de coronavirus, protestatarii s-au raliat în jurul soției unui candidat de opoziție, ce a fost încarcerat.

Analiștii spun că arestarea mercenarilor ruși ar putea să-i ofere lui Lukașenko, președintele Belarusului încă din 1994, scuza pentru a suprima în continuare opoziția sau chiar pentru a anula alegerile.

Ucraina dorește extrădarea persoanelor ce dețin cetățenie ucraineană din grupul de mercenari reținuț în Belarus, a declarat un oficial de rang înalt de la Kiev, citat de UNIAN.

Oficialul spune că acest lucru „ar descuraja dușmanii să folosească teritoriul vecinilor noștri ca o platformă pentru lansarea de acțiuni împotriva țării noastre”.

Poliția de frontieră din Belarus intenționează să intensifice securitatea de-a lungul frontierelor de stat după reținerea mercenarilor ruși.