ApărareȘtiri

Competiție între statele din estul Europei pentru posibilitatea de a găzdui trupele SUA ce vor fi retrase din Germania

Sursa: defensenews.com

Pe lângă Polonia, care deja a fost selectată pentru a găzdui o parte din trupele americane ce urmează să fie retrase din Germania, Letonia și-a exprimat recent disponibilitatea de a primi forțe americane, iar un europarlamentar din Estonia a exprimat o opinie similară, subliniind însă că o retragere, chiar și parțială, a militarilor americani din Europa ar reprezenta o greșeală potențial fatală, relatează Voice of America și Military Times.

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat în luna iunie că intenționează să retragă aproximativ 9.500 de militari americani din Germania în urma dezacordurilor privind cheltuielile Berlinului pentru apărare și gazoductului Nord Stream 2.

În acest context, pe 9 iulie, ministrul leton al Apărării, Artis Pabriks, a declarat că țara sa este pregătită să primească forțele americane, deși speră că acest lucru nu va fi în detrimentul Germaniei.

“Suntem gata să investim pentru a primi o parte din trupele americane pe pământ leton”, a spus Artis Pabriks în cadrul Forumului virtual european privind apărarea.

“Nu încercăm să-i pedepsim pe germani”, a adăugat Pabriks. “Înțelegem că trebuie să fie o presiune pentru ca germanii să facă mai mult, dar o prezență în Germania este vitală pentru securitatea globală”.

În prezent, Germania găzduiește aproximativ 38.000 de militari americani și numeroase baze NATO.

Pe fondul divergențelor profunde între Berlin și Administrația Trump, liderul de la Casa Albă a anunțat că va retrage aproape 10.000 de militari americani din Germania, o parte din aceștia urmând să ajungă în Polonia.

Cu toate acestea, oficialii europeni sunt îngrijorați că retragerea parțială a forțelor americane din Germania ar putea duce la reducerea prezenței SUA pe continent.

“Credem că, de fapt, prezența militară a SUA în Europa ar trebui să crească și să nu scadă”, a declarat Pabriks, sugerând că dislocarea de trupe americane în diverse zone din nordul Europei, regiunea baltică sau Polonia ar putea servi pentru a descuraja mai eficient agresivitatea Rusiei.

Germania, deși nu este mulțumită de posibilitatea pierderii forțelor americane, pare să se fi resemnat, dar speră că, dacă trupele vor pleca, nu vor fi dislocate prea departe.

Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat pe 8 iulie că: “Dacă [trupele SUA] vor fi dislocate în Europa, atunci aceasta ar însemna că angajamentul ferm al Statelor Unite pentru parteneriatul transatlantic și focusarea pe Europa va continua, iar acesta ar fi un mesaj important”.

Oficialii americani susțin că, în conformitate cu propunerea actuală, amprenta militară a SUA în Europa va deveni mai flexibilă, îmbunătățind capacitatea NATO de a face față Moscovei.

Totuși, unii foști oficiali militari americani avertizează că orice redistribuire a forțelor americane în lume ar fi o greșeală, în special având în vedere informațiile care sugerează că Rusia ar fi oferit în secret recompense unor insurgenți cu legături cu talibanii pentru a ucide militari din cadrul coaliției internaționale din Afganistan.

“În ceea ce privește Rusia, ar trebui să suspendăm orice retragere de trupe din Germania”, a declarat generalul (r) John Nicholson, fost comandant al Forțelor SUA în Afganistan.

“Aceste retrageri de trupe ajută dorințele Rusiei de a submina și slăbi NATO”, a spus Nicholson. “Dacă se realizează în ciuda acestor recompense, acest lucru va fi privit ca un semn al slăbiciunii americane în fața amenințărilor rusești”.

La rândul său, europarlamentarul Riho Terras, fost comandant al forțelor de apărare din Estonia, a declarat pentru Military Times că retragerea trupelor americane din Europa ar fi o “greșeală potențial fatală”.

Dacă trupele din Germania sunt dislocate în alte părți ale Europei, în special în Europa de Est, atunci acest lucru ar fi o victorie, consideră Terras.

“Pentru mine, cel mai bine ar fi ca trupele să fie staționate în Estonia”, a spus Terras. “Dar în Polonia ar fi, de asemenea, foarte binevenite”, a completat generalul estonian.

“Cred că retragerea trupelor din Europa ar fi o greșeală foarte mare, poate fatală”, a spus el.

Sursa: airforcetimes.com

În contextul tensiunilor cu Rusia, în ultimii ani, SUA și-au sporit prezența în țările baltice, Polonia și România. De altfel, luna trecută, mai multe aeronave fără pilot MQ-9 Reaper au fost temporar dislocate din Polonia la baza aeriană Amari din Estonia, fiind pentru prima dată când dronele americane staționează în cea mai nordică dintre țările baltice, relatează Business Insider.

Scopul desfășurării este de a efectua misiuni ISR ​​(informații, supraveghere și recunoaștere) în regiunea baltică – o zonă în care dispozitive multiple de colectare de informații operează în fiecare zi.

În urmă cu aproximativ un an, dronele MQ-9 au fost transferate temporar în România în perioada lucrărilor de întreținere și modernizare la baza Miroslawiec din Polonia.

De asemenea, Baza 71 Aeriană “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii ar putea deveni un centru de operațiuni pentru Forțele Aeriene ale SUA în sud-estul Europei, unde Pentagonul intenționează să disloce prin rotație avioane de vânătoare cu scopul descurajării unei potențiale agresiuni din partea Rusiei. În acest sens, în bugetul pe 2021, Pentagonul a alocat 130 de milioane de dolari pentru investiții în modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, a relatat recent publicația militară Stars and Stripes.