ApărareIntelligenceȘtiri

Pandemia COVID-19 creează un vid de putere la nivel mondial. Globalizarea a devenit un “cuvânt murdar” – Susan Minton Beddoes

Sursa: SIPRI

Cooperarea internațională este considerată de experți drept esențială pentru combaterea pandemiei, însă din ce în ce mai multe țări își închid granițele, iar globalizarea a devenit un concept detestat într-o lume tot mai naționalistă, a declarat Susan Minton Beddoes, redactor-șef al prestigioasei publicații The Economist, pentru programul radio PRI’s The World.

“În mijlocul acestei pandemii, într-un moment în care chiar este necesară cooperarea la nivel mondial, pur și simplu ea nu există”, a declarat Minton Beddoes, în cadrul unei conversații cu gazda emisiunii, Marco Werman, și cu Nicholas Burns, fost ambasador al SUA la NATO.

O reacție globală – de la schimbul de date medicale la cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea și distribuirea vaccinului – este esențială pentru a gestiona provocările generate de pandemie, a afirmat Burns. Dar până acum s-au putut observa puține dovezi de cooperare eficientă.

“Cred că, din păcate, multe țări sunt de părere că Statele Unite ar putea conduce și ar trebui să conducă, dar nu vor să conducă”, a spus Burns. “Președintele Trump a fost total deficient ca lider”.

Deși absența SUA este surprinzătoare, acțiunile Chinei ca reacția la criză sunt privite cu suspiciune în întreaga lume, a spus Minton Beddoes. Regimul autocratic de la Beijing pare să fie mai mult interesat de obiectivele sale pe termen scurt decât de asumarea unei poziții reale de conducere.

“Nu sesizez nicio dorință [din partea Chinei] să-și asume rolul de hegemon global responsabil”, a afirmat Minton Beddoes. “Ceea ce avem acum este un vid și un vid care poate fi umplut dacă Statele Unite vor decide să o facă din nou. Cred că acest lucru ar fi primit cu brațele absolut deschise în toată lumea”, a completat jurnalista.

Dar răspunsul Casei Albe la criză nu este întâmplător, ci arată cât se poate de clar disprețul Administrației Trump pentru multilateralism.

“Suntem într-o lume în care multilateralismul a devenit, într-un sens, cuvânt un pic murdar. Globalismul este un cuvânt murdar. Este o lume mult mai naționalistă. Și Statele Unite au adoptat o tactică diferită, cu un război comercial și așa mai departe, cu mult înainte de această pandemie”, a afirmat Minton Beddoes.

Criza provocată de pandemie a fost un catalizator pentru declinul democratic, întrucât autoritățile din multe țări au estompat diferențele dintre acțiunile în interesul sănătății publice și excesele guvernamentale.

“Cu siguranță vedem o renaștere a naționalismului, a naționalismului pervers, a naționalismului discriminatoriu”, a spus Burns. “Am văzut că Viktor Orbán, liderul Ungariei, a devenit efectiv un autocrat … suspendând Parlamentul și suspendând libertățile civile. În unele privințe, vom vedea partea urâtă a naturii umane”, a adăugat fostul ambasador.

Iar această retragere interioară către naționalism va avea un impact negativ și asupra economiei globale, a spus Burns.

“Din păcate, cred că vom vedea o mulțime de oameni reacționând împotriva globalizării, împotriva lanțurilor de aprovizionare globale”, a spus Burns.

Fostul ambasador a avertizat că țările lumii trebuie să fie precaute cu privire la repetarea greșelilor trecutului.

“În anii ’30, în urma colapsului economic, țările și-au construit ziduri înalte între ele și au crescut tarifele vamale”, a declarat Burns, adăugând: “Acesta este de fapt un moment în care țările să reducă barierele comerciale, astfel încât produsele foarte importante fabricate, de exemplu în China, să poată ajunge în Statele Unite, Marea Britanie sau Africa de Sud, atunci când este nevoie de ele”.

“Președintele Trump pare să creadă că suntem mai slabi atunci când lucrăm cu alții, că suntem mai puternici atunci când acționăm unilateral”, a spus Burns. “Greșește complet în această privință. Și ne face cu adevărat rău”.

Lipsa cooperării globale este probabil să fie în mod particular puternic resimțită în cazul economiilor emergente.

“Indiferent dacă este India, Africa de Sud, dacă este [în] locuri din lume care nu au sisteme de sănătate precum cele din Occident, economiile vor fi lovite”, a spus Minton Beddoes.

Jurnalista a mai adăugat că “lucrând împreună pentru a găsi modalitatea optimă de a gestiona această problemă de sănătate și modul în care economia poate fi deschisă, cred că aceasta este adevărata cheie pentru a avea cele mai mici daune economice posibile – care vor fi uriașe – dar un minim este posibil”.

Lumea post-pandemică ar putea oferi și oportunități de dezvoltare pozitive, a adăugat Minton Beddoes, menționând posibilitatea unor investiții sporite în sistemele de sănătate.