Premieră în istoria forțelor speciale ale Armatei SUA: O femeie se alătură Beretelor Verzi
O femeie a absolvit cursul de calificare pentru Forțele speciale al Armatei SUA și devine prima femeie din istorie care se alătură Beretelor Verzi, după ce în ianuarie 2016, Pentagonul a decis să permită militarilor de sex feminin să lupte în cadrul forțelor speciale, relatează The Associated Press și The Hill.
Femeia, a cărei identitate rămâne confidențială având natura secretă forțelor speciale, este una dintre cele trei femei care au urmat cursul de calificare pentru Beretele Verzi la Fort Bragg, Carolina de Nord. Ea a absolvit joi și a primit bereta verde, semnul distinctiv al unității de elită, fiind una dintre cei 400 de absolvenți din acest an.
Oficialii militari, vorbind sub protecția anonimatului, au confirmat că femeia face parte din Garda Națională.
General-locotenentul Fran Beaudette, comandantul Comandamentului pentru Operațiuni Speciale ale Armatei (USASOC), a prezidat ceremonia de absolvire și a declarat, pentru prima dată în istorie, că „bărbații și femeile din Beretele Verzi vor fi întotdeauna în inima oamenilor liberi de pretutindeni”.
Unitatea de elită Forțele speciale al Armatei SUA, cunoscută drept „Beretele Verzi”, cuprinde peste 6.700 de militari și are rolul de efectua o gamă largă de misiuni, de la operațiuni de război neconvențional la acțiuni de cercetare-diversiune, spionaj sau contraterorism etc. De asemenea, membrii Beretelor Verzi sunt implicați în instruirea forțelor armate din țări aliate sau partenere al SUA, în special în Afganistan.
Candidații care doresc să devină membri ai Beretelor Verzi trebuie să treacă de un curs de pregătire extrem de dificil (numit Q Course), iar majoritatea celor care încearcă nu reușesc să termine cursul.
O singură femeie a mai terminat Q Course, în anul 1980, însă i-a fost refuzat absolvirea.
O analiză a cazului efectuată în 1981 a descoperit că Kathleen Wilder a fost informată înainte de absolvire că a eșuat la un exercițiu practic. Femeia a depus o plângere de discriminare sexuală, iar în urma analizării cazului s-a constat că i s-a refuzat în mod nedrept absolvirea programului.
Wilder a declarat pentru Army Times că în 1980 a sperat că și „altor femei le va fi permis să urmeze cursul”.
„Din nefericire, nu s-a materializat [atunci]. Au închis această posibilitate astfel încât nicio altă femeie nu a putut urma [cursul] decât 40 de ani mai târziu, când a fost eliminată interdicția privind prezența femeilor în misiuni de luptă”, a explicat Wilder.