ApărareIT&CȘtiri

Comisia Europeană alocă peste 30 de milioane euro pentru dezvoltarea unui vehicul militar terestru cu inteligență artificială

Sursa: Milrem Robotics

Un consorțiu de firme europene din domeniile apărării, comunicării și cibersecurității, precum și tehnologiei avansate, a primit 30,6 milioane de euro prin Programul european de dezvoltare industrială a apărării (EDIDP) pentru realizarea unui sistem european terestru fără pilot care să folosească inteligență artificială, se arată într-un comunicat.

Proiectul, care este coordonat de firma estoniană Milrem Robotics și include companii importante ca Safran și Nexter, își propune să dezvolte o arhitectură modulară și scalabilă destinată sistemelor hibride cu sau fără pilot pentru a crea un ecosistem standard la scară europeană pentru platforme aeriene și terestre, sisteme de control, echipamente de control și comunicare, senzori, sarcini utile și algoritmi. Sistemul de prototip va folosi un vehicul terestru fără pilot existent – Milrem Robotics ‘THeMIS – precum și o listă exactă a sarcinilor utile.

Rezultatele proiectului vor fi prezentate în medii operaționale și condiții climatice relevante, precum și în contextul exercițiilor militare ale statelor membre participante sau pe terenuri de testare.

Costul total al proiectului, intitulat iMUGS (sistem integrat modular fără pilot), este de 32,6 milioane de euro, din care 30,6 milioane vor fi acordate de Comisia Europeană, iar restul țările participante la proiect: Estonia, Finlanda, Letonia, Germania, Belgia, Franța și Spania.

“Sistemele robotizate și autonome vor îmbunătăți semnificativ capacitățile militare și de apărare în următorii câțiva ani la nivel mondial. Proiectul iMUGS este o ilustrare perfectă a modului în care Europa poate beneficia reciproc de utilizarea și dezvoltarea tehnologiilor avansate, evitând în același timp dispersia activităților și a resurselor”, a declarat Kuldar Väärsi, directorul general al Milrem Robotics.

Pe parcursul acestui proiect, vor fi colectate cunoștințe operaționale și se vor dezvolta concepte pentru utilizarea combinată a sistemelor cu sau fără pilot, ținând cont de aspectele etice din domeniul roboticii, inteligenței artificiale și sistemelor autonome. Vor fi implementate și medii de simulare virtuale și constructive de ultimă oră.

Proiectul iMUGS reunește 14 participanți: Milrem Robotics (coordonator de proiect), GT Cyber Technologies, Safran Electronics & Defense , Nexter Systems, Krauss-Maffei Wegmann, Diehl Defense, Bittium Wireless, Insta DEFSEC, (Un)Manned, dotOceana, Telefonii Latvijas Mobilais, GMV Aerospace and Defense, Academia Militară Estoniană și Școala Militară Regală din Belgia.

Programul EDIDP își propune să contribuie la autonomia strategică a Uniunii Europene și să consolideze cooperarea între statele membre.