EnergieInfrastructurăȘtiri

Hyperloop: Trenurile care circulă prin vid ar putea înlocui zborurile pe distanțe scurte între orașele europene – studiu

Sursa: Hardt Hyperloop

Trenurile ce folosesc tehnologia hyperloop, care combină levitația magnetică și deplasarea prin tuburi vidate pentru a atinge viteze ridicate, s-ar putea dovedi o alternativă mai ieftină și mai ecologică decât zborurile pe distanțe scurte între orașele europene, arată un studiu olandez publicat săptămâna trecută, potrivit agenției de știri Reuters.

Deși tehnologia hyperloop nu s-a dovedit încă posibilă pe scară largă, reprezentanții Aeroportului Schiphol Amsterdam au spus că au analizat-o ca pe o formă potențială de transport durabil.

“Ne dorim cu adevărat să vedem unde ar putea ajunge cu tehnologia hyperloop”, a afirmat Hassan Charaf, liderul departamentului de inovației la Royal Schiphol Group, care deține și operează aeroportul, unul dintre cele mai aglomerate din Europa.

Aeroportul a realizat studiul în parteneriat cu compania olandeză Hardt Hyperloop și a evaluat modul în care sistemul ar putea reduce congestionarea spațiului aerian în deceniile următoare.

Deși există încă obstacole în calea îndeplinirii viziunii companiei privind o rețea de transport hyperoloop la nivel european, alimentată cu energie regenerabilă, fondatorii speră că angajamentele UE privind schimbările climatice, în special Pactul Ecologic European, vor stimula investițiile.

“Hyperloop are cu adevărat potențialul de a fi o alternativă durabilă la aviație”, a declarat pentru Tim Houter, director general și co-fondator al Hardt Hyperloop.

De asemenea, compania Hardt a transmis că a semnat un acord cu un important operator feroviar european, pe care a refuzat să-l numească, pentru a explora în comun rute potențiale.

Fondată la începutul anului 2017 și susținută de investitori precum compania olandeză de căi ferate și Koolen Industries, un conglomerat olandez din domeniul energiei verzi, firma Hardt Hyperloop susține că a creat prima instalație de testare hyperloop din Europa.

Popularizată de inventatorul și miliardarul american Elon Musk, tehnologia hyperloop a atras, de asemenea, interesul companiilor sau a autorităților din China, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite.