Profitul industriei mondiale de petrol, gaze naturale și cărbune ar putea scădea cu 25 de trilioane de dolari în următorii 50 de ani
Afacerile din domeniul petrolului, gazelor naturale și cărbunelui devin din ce în ce mai puțin profitabile, iar profitul realizat de companiile din industria combustibililor fosili ar putea scădea de la aproximativ 39 de trilioane de dolari în 2014, la doar 14 de trilioane de dolari peste o jumătate de secol, estimează Carbon Tracker, un think-tank britanic care studiază impactul schimbărilor climatice asupra piețelor financiare.
Energia regenerabilă tot mai ieftină, suprasaturarea piețelor de petrol și gaze, politicile climatice și pandemia de coronavirus împing companiile din industria combustibililor fosili către un “declin terminal” care ar putea provoca o nouă criză financiară dacă autoritățile nu intervin.
New Report: Countries must plan an orderly exit from coal, oil, & #gas as incumbents #DeclineandFall. Warning to investors: Clean tech & climate policy could cut #FossilFuel profits by two thirds! https://t.co/lzXqB6TerC pic.twitter.com/cZTucCCakO
— Carbon Tracker (@CarbonBubble) June 3, 2020
Estimarea analiștilor de la Carbon Tracker se bazează pe presupunerea că cererea de combustibili fosili va scădea cu două procente pe an, în conformitate cu prevederile Acordului climatic de la Paris, însă acest lucru nu s-a întâmplat până acum, relatează Euractiv Germania.
Agenția Internațională pentru Energie se așteaptă la o scădere semnificativă a cererii de combustibili fosili în acest an și estimează o scădere de 9% a cererii de petrol, în timp ce cerea de cărbune va înregistra un declin de 8%, iar cea de gaze naturale de 5%.
Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, pandemia va provoca cea mai severă scădere a cererii de energie după cel de-al Doilea Război Mondial și va provoca un declin întins pe mai multe decenii al industriei de combustibili fosili, în timp ce energia regenerabilă va continua să se dezvolte, relatează The Guardian.
Autorii raportului susțin că lumea “asistă la declinul și prăbușirea sistemului de combustibili fosili”, ca urmare a dezvoltării neașteptat de rapide a alternativelor de energie verde și prăbușirii cererii de combustibili fosili pe fondul pandemiei.
.@KingsmillBond, lead author of the new #DeclineandFall report on the terminal decline of the #FossilFuel economy: https://t.co/lzXqB6TerC #Covid19 pic.twitter.com/DLyRugwXld
— Carbon Tracker (@CarbonBubble) June 4, 2020
Kingsmill Bond, analist pe teme de energie la Carbon Tracker și coautor al studiului, este convins că “suntem martori la declinul combustibililor fosili“. Deciziile politice și inovațiile tehnice vor reduce rapid cererea în diverse sectoare, proces accelerat de pandemia COVID-19.
Dacă estimările se dovedesc corecte, sectoare economice întregi ar putea deveni falimentare.
Potrivit raportului, anual se investesc aproximativ cinci trilioane de dolari americani în infrastructură fosilă, iar valoarea lanțului global ce depinde de combustibilii fosili este estimată la 32 de trilioane de dolari, și cuprinde companii de minerit, centrale electrice, uzine constructoare de mașini, camioane, avioane și nave, precum și industria siderurgică, a cimentului, petrochimică și a aluminiului.
Iar tot acest lanț este susținut de investiții uriașe pe piețele financiare: aproape un sfert din acțiunile deținute la nivel mondial și peste jumătate din obligațiuni sunt investite în industria combustibililor fosili, se afirmă în studiu.
Declinul valorii combustibililor fosili reprezintă astfel o amenințare reală pentru economia unor țări exportatoare de fosile, precum Arabia Saudită, Rusia, Irak sau Iran.
Chiar înainte de criza COVID, creșterea cererii de combustibili fosili era de mai puțin de 1% pe an, iar tehnologia energetică curată acoperă o pondere din ce în ce mai mare a cererii mondiale de energie.
Pentru a stabiliza economia globală, ar trebuie organizată o “renunțare controlată” la combustibilii fosili, a afirmat analistul. Orice altceva este doar o încercare de a “păstra ceva nesustenabil”.
La nivelul Uniunii Europene, orientarea spre decarbonizare a fost stabilit clar prin Acordul Ecologic European. În luna noiembrie, statele membre au convenit să înceteze finanțarea proiectelor ce folosesc combustibili fosili prin intermediul Băncii Europene de Investiții.
Totuși, în pofida ambițiilor sale în plan climatic, instituțiile europene au aprobat în luna februarie o listă de Proiecte de Interes Comun care include și numeroase proiecte de exploatare și transport a gazelor naturale.
“Încercăm să stăm cât mai departe de proiectele legate de combustibilii fosili”, a declarat recent vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermanns. “Dar, mai presus de toate, gazul natural va fi probabil necesar în următorii ani pentru a face trecerea de la cărbune la energie durabilă”, a completat oficialul european, citat de Euractiv Germania.