ApărareȘtiri

Rusia își rezervă dreptul de a riposta cu arme atomice inclusiv la un atac non-nuclear

Sursa: ONU

Președintele Vladimir Putin a aprobat marți un decret privind doctrina de descurajare nucleară a Rusiei, care permite forțelor armate ruse să utilizeze inclusiv arme atomice pentru a riposta la un atac convențional care vizează infrastructura critică guvernamentală și militară a națiunii, relatează Defense News și The Associated Press.

Prin includerea unui atac non-nuclear ca posibil factor declanșator al represaliilor nucleare, documentul pare să reprezinte un avertisment adresat Statelor Unite, în contextul anulării majorității acordurilor pe tema controlului armelor strategice.

Noua formulare extinsă reflectă preocupările Moscovei față de dezvoltarea de arme convenționale care ar putea oferi Washingtonului capacitatea de a elimina instalații militare și guvernamentale rusești fără a apela la arme atomice.

În conformitate cu doctrina militară rusă, noul document reafirmă faptul că țara ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la un atac nuclear sau la o agresiune efectuată cu arme convenționale care „amenință existența însăși statul”.

În plus, documentul indică faptul că Rusia ar putea apela la arsenalul său atomic dacă primește „informații de încredere” despre lansarea de rachete balistice care vizează teritoriul său sau al aliaților săi și, de asemenea, în cazul „impactului inamic asupra unor instalații guvernamentale sau militare de importanță critică ale Federației Ruse, a căror neutralizare ar putea împiedica represaliile forțelor nucleare”.

Consolidarea forțelor convenționale în apropierea granițelor Rusiei și desfășurarea de sisteme antirachetă și arme ofensive în spațiu sunt printre amenințările critice menționate de Moscova în noul document.

În document mai este precizat că politica Rusiei este de natură defensivă și își propune să își mențină capacitățile la un nivel suficient pentru a asigura descurajarea nucleară, pentru garanta protecția suveranității și a integrității sale teritoriale și a preveni orice agresiune împotriva țării sau aliaților acesteia.

Statele Unite au adăugat recent o nouă armă în arsenalul său nuclear, cu scopul de a descuraja atacurile atomice de mică amploare

Statele Unite au dezvoltat deja o rachetă balistică echipată cu un focos nuclear cu putere redusă pe fondul temerilor că Moscova ar putea considera că SUA vor evita să folosească bombe nucleare ca răspuns la un atac atomic de mică amploare, deoarece armele nucleare existente în arsenalul SUA sunt prea distructive.

„Această capacitate suplimentară consolidează poziția de descurajare și oferă Statelor Unite o armă strategică promptă cu putere scăzută; (…) și demonstrează potențialilor adversari că nu există niciun avantaj în a utiliza mijloace nucleare limitate, deoarece Statele Unite pot răspunde în mod credibil și decisiv la orice scenariu amenințător”, a declarat John Rood, subsecretar pentru Politici de apărare în cadrul Pentagonului, potrivit unui comunicat emis în februarie 2020, potrivit The Hill.

În februarie 2018, Administrația Donald Trump semnala în raportul de reevaluare a posturii nucleare (NPR) că Statele Unite ar putea folosi arme nucleare ca răspuns la „atacuri strategice non-nucleare semnificative”, inclusiv „atacuri asupra populației sau a infrastructurii civile, americane, aliate sau partenere”, informează The Guardian.

În cazul utilizării armelor nucleare tactice împotriva adversarilor echipați cu un arsenal similar există pericolul ca tensiunile să depășească limitele prevăzute inițial, putându-se transforma dintr-un conflict regional limitat într-unul strategic, total, avertizează susținătorii dezarmării nucleare.

Sursa: US Strategic Command

Sistemul internațional de limitarea armelor strategice în ruine

Revizuirea doctrinei nucleare a Moscovei survine unui moment în care acordurile internaționale privind limitarea armelor strategice sunt contestate de actuala Administrație de la Washington, condusă de Donald Trump, cât și de Moscova și Beijing. SUA și Rusia au abandonat Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzându-se reciproc de încălcarea prevederilor, iar negocierile pentru prelungirea acordului Noul START par să treneze.

Ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între SUA și Rusia este Noul START (New START), care urmează să expire în 2021.

Acest acord limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).