China adoptă o poziție fermă față de Hong Kong din cauza intensificării sprijinului american pentru Taiwan – fost analist CIA
Poziția fermă a Chinei în legătură cu protestele prodemocrație din regiunea autonomă Hong Kong ar putea fi determinată de preocupările Beijingului privind intensificarea sprijinului SUA pentru Taiwan, a declarat Christopher Johnson, fost analist în cadrul Agenției Centrale de Informații (CIA), pentru postul CNBC.
Legislativul de la Beijing a adoptat sâptămâna trecută o lege controversată privind securitatea națională în Hong Kong, despre care criticii susțin că încalcă statutul și subminează autonomia regiunii prin faptul că eludează adunarea legislativă din fosta colonie britanică.
Christopher Johnson, actualmente expert privind China la Center for Strategic and International Studies, a explicat că decizia Chinei de a-și impune suveranitatea în Hong Kong are la bază mai multe motive.
Unul dintre motivele din cauza căruia China este dispusă să ia o poziție fermă privind Hong Kong-ul ar putea fi acela că regimul de la Beijing este tulburat de sprijinul recent acordat Taiwanului de către SUA, a explicat Johnson.
Beijingul consideră Taiwanul ca o regiune separatistă, lipsită de dreptul de a avea relații diplomatice cu alte țări.
“China este foarte preocupată de ceea ce se întâmplă în Taiwan … mai degrabă de modul în care Statele Unite se apropie de Taiwan”, a declarat Johnson pentru CNBC.
În ultimele luni, mai multe nave militare americane au navigat în apropiere de Taiwan, ba chiar au traversat strâmtoarea care desparte insula de China. Totodată, SUA au acceptat recent să livreze Taiwanului torpile și avioane F-16V, iar Administrația de la Taipei a indicat că dorește să achiziționeze și alte echipamente militare din SUA, inclusiv rachete antinavă.
Preocupată de aceste evoluții, China a transmis Statelor Unite că Taiwanul este chestiunea cea mai sensibilă ce marchează relațiile sino-americane.
De asemenea, în ultimele luni, profitând de faptul că atenția comunității internaționale este concentrată pe lupta împotriva pandemiei de coronavirus, China a efectuat mai multe exerciții navale majore în apropierea Taiwanului.
Susținerea SUA pentru Taiwan “stimulează dorința Chinei de a demonstra inviolabilitatea integrității teritoriului chinez. Nu pot ajunge și atinge Taiwanul, dar cu siguranță pot (în) Hong Kong”, a subliniat Johnson.
Un alt motiv ar fi acela că regimul de la Beijing se simte analizat – în străinătate și chiar în plan intern – în legătură cu modul în care a gestionat coronavirusul. În aceste condiții, Partidul Comunist Chinez încearcă să-și consolideze sprijinul prin stimularea naționalismului.
“Reflectă un sentiment de anxiextate… din partea liderilor chinezi în legătură cu situația COVID-19, indiferent că sunt îngrijorări serioase cu privire la starea economiei, situația forței de muncă etc”, spuse Johnson. Fostul analist CIA a adăugat că există și “dorința de a arăta că acesta nu este momentul pentru a sugera că, poate, liderii de la Beijing nu controlează suveranitatea chineză”.
În plus, regiunea Hong Kong nu mai este la fel de importantă din punct de vedere economic pentru China ca în urmă cu mai bine de 20 de ani.
Potrivit agenției de știri Reuters, Hong Kong-ul a reprezentat anul trecut doar aproximativ 2,7% din PIB-ul Chinei, față de peste 18% în 1997 – când colonia britanică a fost retrocedată Chinei.
“Deci, China consideră probabil că merită riscul pentru a putea demonstra populației sale că poate rezista presiunilor externe”, a spus Johnson.