ApărareȘtiri

Noul proiect de buget al UE menține vii, dar limitează, ambițiile europene în planul apărării și securității

Sursa: European Defence Agency

Comisia Europeană a propus recent alocarea a aproape zece miliarde de euro din următorul buget multianual al UE pentru Fondul European de Apărare și Mobilitate Militară, menținând în viață un plan franco-german de aprofundare a cooperării militare europene, însă suma este mult mai mică decât cea planificată inițial, relatează agenția de știri Reuters.

Deși suma pentru Fondul European de Apărare este mult mai mică decât cele 13 miliarde de euro propuse inițial de Comisie, fondul ar putea genera investiții mult mai mari atrăgând firmele din industria apărării.

Fondul va reprezenta cel mai semnificativ pas înainte către cooperare în domeniul apărării în cadrul UE din ultimii 20 de ani.

În urma deciziei Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar, Franța și Germania au folosit apărarea europeană ca o modalitate de a promova integrarea.

Fondul permite armatelor statelor UE să dezvolte arme, să efectueze operațiuni împreună și să eficientizeze sistemele militare din Europa.

În timp ce Statele Unite, cea mai mare putere militară din lume, au 30 de sisteme de arme, la nivelul UE sunt 178. Țările europene au în dotare 17 modele de tancuri, comparativ cu doar unul în Statele Unite.

Cooperarea militară ar putea ajuta, de asemenea, la dezvoltarea de tehnologii utile pentru combaterea pandemiilor, afirmă oficialii europeni.

În ceea ce privește mobilitatea militară, Comisia a propus doar 1,5 miliarde de euro – față de 6,5 miliarde inițial – pentru modernizarea sistemelor de transport disparate ale Europei, inițiativa care are rolul de a facilita dislocarea de trupe spre est în cazul unui conflict cu Rusia.

Cu rolul de a asigura un transfer rapid a unităților și echipamentelor militare pe cuprinsul Europei în cazul unor crize – prin reducerea barierelor fizice, legale și de reglementare – mobilitatea militară a fost până acum considerată drept una dintre inițiativele de apărare emblematice ale UE, fără prea multă opoziție politică la nivelul întregului bloc.

De asemenea, capacitatea de deplasare rapidă prin Europa este considerată și de NATO ca fiind vitală.

Potrivit experților, bugetul propus de 1,5 miliarde pentru mobilitatea militară este insuficient pentru a acoperi lacunele înregistrate la nivelul UE în privința acestei capacități.

“UE trebuie să caute modalități de a stimula națiunile să investească în îmbunătățirea infrastructurii lor”, a declarat generalul (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor Terestre Americane în Europa, potrivit EURACTIV.

“Orice lider european care vorbește despre autonomie strategică și o armată europeană și nu poate găsi un singur euro pentru mobilitate – ei bine, nimeni nu va lua în serios acest lucru, nici Statele Unite, nici dintre adversari”, a declarat Hodges, citat de The New York Times.

“În general, finanțarea pe care Comisia o propune pentru inițiativele UE legate de cooperarea în domeniul apărării nu este așa de scăzută pe cât se temeau unii”, a declarat Niklas Novaky, analist pentru politici europene de securitate și apărare în cadrul Centrului Wilfried Martens, citat de EURACTIV.

“Chiar înainte de COVID-19, au existat presiuni din partea statelor membre pentru a reduce finanțarea propusă pentru inițiativele UE privind cooperarea în domeniul apărării”, a explicat Novaky. “Această presiune este probabil să fie și mai mare acum, deoarece statele membre trebuie să facă față consecințelor socio-economice puternice ale COVID-19.”

Potrivit lui Josep Borrell Fontelles, șeful diplomației UE, pandemia “va crește necesitatea consolidării securității și apărării UE și a unei Europe mai puternice în lume”. Borrell a pledat pentru sporirea fondurilor alocate inițiativelor europene de apărare, spunând că “pandemia este o nouă amenințare și va deteriora mediul de securitate”.

Răspunsul haotic și egoist al Washingtonului la pandemie i-a făcut pe europeni să se simtă și mai vulnerabili.

“Această pandemie a fost un nou cui în sicriul încrederii europene în conducerea americană”, a declarat Radoslaw Sikorski, europarlamentar și fost ministru al Apărării în Polonia. “Dar, deși ideea autonomiei europene a fost consolidată de această criză, capacitatea de finanțare a fost suspendată”.

Însă reducerea cheltuielilor militare în Europa va complica relațiile cu Statele Unite, care la rândul ei se confruntă cu probleme în ceea ce privește echilibrarea bugetului.

“Cu mai puține resurse pentru a investi în capacități cheie, Europa va continua să depindă de Statele Unite în ceea ce privește securitatea comună”, a declarat Derek Chollet, fost secretar american al Apărării.