ApărareȘtiri

NATO și UE solicită Moscovei să-și îndeplinească obligațiile ce decurg din Tratatul Cer Deschis

NATO și UE au cerut Rusiei să renunțe la aplicarea selectivă a obligațiilor sale ce decurg din Tratatul Cer Deschis, în contextul în care Statele Unite și-au anunțat decizia de a se retrage din acest acord dacă Moscova nu își îndeplinește în totalitate obligația de a coopera în ceea ce privește monitorizarea activităților sale militare, relatează Le Devoir.

“Actuala implementare selectivă a obligațiilor sale de către Rusia în privința Tratatului Cer Deschis a subminat contribuția acestui important tratat la securitatea și stabilitatea în regiunea euro-atlantică”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o reuniune de urgență cu ambasadorii țărilor membre ale alianței transatlantice.

“Timp de mai mulți ani, Rusia a impus restricții de zbor incompatibile cu tratatul, inclusiv restricții de zbor deasupra Kaliningradului și restricții de zbor în apropierea frontierei Rusiei cu Georgia”, a completat Stoltenberg.

La rândul său, șeful diplomației europene, Josep Borrell, a cerut Rusiei “să revină imediat la aplicarea integrală a tratatului” și a solicitat Statelor Unite “să își reconsidere decizia”.

“Tratatul are o contribuție importantă la securitatea și stabilitatea europeană și globală”, a spus Borrell.

Zece țări europene (Franța, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Finlanda, Italia, Luxemburg, Cheia, Suedia) și-au exprimat “regretul” în ceea ce privește anunțul retragerii SUA, adăugând că “împărtășesc preocupările” Washingtonului în legătură cu conduita Moscovei.

Donald Trump a anunțat joi că Statele Unite se vor retrage din din acest acord, care permite țărilor semnatare să-și survoleze reciproc teritoriul pentru a verifica unitățile și obiectivele militare și aplicarea măsurilor de control a armelor strategice. România este printre cele 34 de țări semnatare ale Tratatului Cer Deschis.

Tratatul oferă celor 35 de țări semnatare “dreptul de a efectua și obligația de a accepta zboruri de observare deasupra teritoriului său“.

Trump și-a motivat decizia de retragere din Tratatul Cer Deschis spunând că Rusia a încălcat termenii acordului.

“Rusia nu a respectat tratatul. Atâta timp cât nu-l respectă, ne vom retrage”, a afirmat liderul de la Casa Albă.

Trump a indicat că SUA sunt dispuse să accepte o renegociere a tratatului, afirmând: “Recent am avut relații foarte bune cu Rusia”.

Oficialul american a menționat în acest sens interdicția impusă avioanelor aliate de a se apropia la mai puțin 500 de km de exclava rusă Kaliningrad, situată între Lituania și Polonia, cât și interzicerea zborurilor deasupra frontierei dintre Rusia și Georgia. De asemenea, în septembrie 2019, Rusia a încălcat din nou tratatul refuzând să permită zborurile de recunoaștere în zona unde se desfășura un exercițiu militar major.

Rusia a condamnat joi decizia Washingtonului, spunând că aceasta subminează securitatea Europei.

Acesta este al treilea acord internațional de securitate la care președintele Trump decide să renunțe, după Tratatul privind programul nuclear iranian, denunțat în 2018, și Tratatul INF, privind rachetele intermediare, abandonat în 2019.

Ultimul acord internațional de control a armelor strategice rămas în vigoare între SUA și Rusia este Noul START (New START), care urmează să expire în 2021.

Acest acord limitează la 1.550 numărul de focoase strategice active pentru fiecare țară semnatară, iar numărul sistemelor operaționale de lansare este de maxim 700, incluzând în această categorie rachete balistice lansate de la sol (ICBM); de pe submarine (SLBM) și de bombardiere grele (ALBM).

Până în acest moment, cu mai puțin de un an înainte de expirare negocierile pentru prelungirea acordului Noul START par să treneze.