SUA acordă un contract uriaș companiei Northrop Grumman pentru noul sistem spațial de detectare a amenințărilor balistice
Forțele Spațiale ale SUA au acordat companiei Northrop Grumman un contract în valoare 2,3 miliarde de dolari pentru realizarea a doi sateliți de monitorizare a amenințărilor balistice, un element crucial al arhitecturii de securitate a Statelor Unite, informează International Business Times și Clubic.
Nouă generația de sateliți va monitoriza globul pentru a avertiza autoritățile în legătură cu lansările de rachete.
Grupurile Northrop Grumman și Lockheed Martin au fost selectate în anul 2018 să participe la proiectul Next-Generation Overhead Persistent Infrared (OPIR) ce prevede dezvoltarea unei constelații de sateliții pentru detectarea lansărilor de rachete și urmărirea traiectoriei acestora. Constelația OPIR va înlocui sateliții SBIRS (Space-Based Infrared System).
Cei doi sateliți realizați de Northrop sunt programați să fie gata în decembrie 2025, potrivit unui comunicat emis pe 18 mai de Departamentul Apărării de la Washington.
Forțele Spațiale speră ca întreaga constelație de cinci sateliți OPIR va fi pe orbită în jurul anului 2029.
Planurile de dezvoltare a unui nou sistem de avertizare timpurie fac parte din eforturile Forțelor Spațiale de a consolida prezența SUA în spațiu, în contextul avertismentelor de la agențiile de informații de la Washington privind amplificarea amenințărilor venite dinspre capacitățile spațiale ale Rusiei și Chinei.
În luna aprilie, Forțele Spațiale au dezvăluit că dezvoltă un sistem ofensiv terestru care permite bruierea comunicațiilor inamice prin satelit.
Agenția de Informații a Apărării (DIA) de la Washington avertiza în luna ianuarie că Rusia și China dețin “capacități de bruiere și în domeniul ciberspațial, arme cu energie direcționată, capacități pe orbită și rachete antisatelit cu lansare terestră, care pot avea o serie de efecte, de la reversibile la ireversibile”.
De la lansarea satelitului sovietic Sputnik în 1957, spațiul a devenit un potențial câmp de război.
Însă, dacă inițial sistemele militare spațiale erau relativ limitate, începând din anii ’70 ai secolului trecut au început să fie dezvoltate arme anti-satelit. În acest moment, patru țări (SUA, Rusia, China și India) au testat cu succes astfel de arme, informează portalul Defense News.
Un raport de anul acesta al Agenţiei de Informații a Apărării semnala că atât Iranul, cât și Coreea de Nord, vor încerca probabil să blocheze folosirea spațiului de către adversari în cazul unui conflict armat. Ambele țări au demonstrat că dispun de capacități anti-satelit non-cinetice, sub formă de dispozitive de bruiaj.
Potrivit unui raport din 2018 al Centrului Naţional Aviatic şi Spaţial de Informaţii (NASIC) de la Washington, Statele Unite au pe orbită 353 de sateliți pentru colectarea de informații, supraveghere și recunoaștere; China are 122 de astfel de dispozitive, Rusia controlează 22, iar alte țări au în total 168 de sateliți de acest fel.