Ambasadorul SUA la Berlin acuză Germania că subminează politica NATO de descurajare nucleară
Richard Grenell, ambasadorul SUA la Berlin, a acuzat Germania că subminează politca NATO de descurajare nucleară, după că unii lideri ai social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare, relatează agenția Reuters.
Grenell, unul dintre susținătorii fervenți ai președintelui Donald Trump, a afirmat într-un comentariu pentru cotidianul Die Welt că: “În loc să submineze solidaritatea care stă la baza politici NATO de descurajare nucleară, acum este timpul ca Germania să își îndeplinească angajamentele față de aliații săi”.
“Conducerea politică a Germaniei, în special SPD, trebuie să spună clar că republica federală onorează aceste angajamente și este alături de aliații săi”, a adăugat Grenell.
Remarcile ambasadorului american vin în contextul în care relațiile dintre Berlin și Washington au fost deseori tensionate în perioada mandatului lui Trump, care a criticat în repetate rânduri Germania pentru nivelul scăzut al cheltuielilor militare și a acuzat Berlin că este “captiv” Rusiei din cauza dependenței de hidrocarburile rusești.
De asemenea, afirmațiile diplomatului american vin la doar o zi după ce Angela Merkel a acuzat direct Rusia de implicare într-un atac cibernetic, efectuat în 2015, care a vizat Parlamentul federal de la Berlin, inclusiv biroul cancelarului în Bundestag.
“Invazia rusă a Ucrainei, amplasarea de către Rusia la periferia Europei a unor noi rachete care pot servi ca vectori pentru arme nucleare și noile capacități ale Chinei, Coreei de Nord și a altor țări, indică clar că amenințarea este cât se poate de prezentă”, a completat diplomatul.
Norbert Walter-Borjan, unul dintre cei doi președinți ai Partidului Social-Democrat (SPD), a fost cel care a inițiat disputa, afirmându-și opoziția fermă față de prezența armelor nucleare în Germania,
“Susțin în mod clar o poziție împotriva staționării, a dislocării și, desigur, a utilizării armelor nucleare” , a declarat Norbert Walter-Borjans, în ediția de duminică a cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Un alt lider social-democrat, Rolf Mützenich, președintele grupului parlamentar al SPD, a declarat în aceeași zi că “armele nucleare de pe teritoriul Germaniei nu sporesc securitatea noastră, ci dimpotrivă”.
“Este timpul ca Germania să excludă prezența lor”, a adăugat Mützenich, pentru cotidianul Tagesspiegel.
În urma unei serii de dezastre electorale, conducerea SPD a fost câștigată de aripa mai de stânga a formațiunii.
Noii lideri social-democrați speră că, adoptând o linie pacifistă și anti-nucleară, vor convinge electoratul de stânga să iasă la urne, în condițiile în care SPD are în acest moment doar 16% din intențiile de vot, față de 38% pentru conservatorii cancelarului Angela Merkel.
Ofensiva social-democraților are drept țintă programul de înlocuire a vechilor aeronave Tornado, singurele din aviația germană certificate să transporte arme nucleare. Ministrul conservator al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recomandat achiziționarea a 30 de avioane americane F-18 Super Hornet în locul vechilor Tornado, măsură ce va permite aviației germane să continue misiunile cu bombe nucleare.
Poziția unora dintre liderii SPD însă nu este unanimă în cadrul formațiunii, iar conservatorii conduși de Angela Merkel au criticat prompt afirmațiile făcute de partenerii săi de coaliție.
În prezent, se estimează că în Europa se află aproximativ 150 de bombe nucleare americane de tip B61, ca parte a mecanismului NATO de descurajare. Cele mai multe bombe atomice împrumutate Alianței Nord-Atlantice de către SUA se află în Belgia, Olanda și Italia. În Germania, se crede că află aproximativ douăzeci de bombe nucleare, ce sunt depozitate la Büchel, în sud-vestul țării, unde se află o bază a Luftwaffe.