Schimb de acuzații între China și SUA pe tema piratării cercetărilor privind dezvoltarea unui vaccin pentru coronavirus
Agențiile de informații din Statele Unite au afirmat recent că hackeri cu legături cu China au sustras informații despre coronavirus de la instituțiile și laboratoarele de cercetare americane, acuzații ce au stârnit mânia Beijingului, care a denunțat “defăimarea” din partea SUA, relatează publicația La Libre.
FBI și Agenția de Securitate Cibernetică și Infrastructură (CISA) au transmis pe 13 mai că hackeri, cercetătorii și studenți cu legături cu China au sustras informații de la instituțiile și laboratoarele de cercetare din SUA în beneficiul Beijingului.
“Încercările Chinei de a viza aceste sectoare reprezintă o amenințare serioasă la adresa reacției țării noastre la COVID-19”, afirmă oficialii FBI și CISA.
The #FBI and @CISAgov have observed PRC-affiliated actors attempting to obtain public health research related to #COVID19 treatments. The potential theft of this information jeopardizes the delivery of secure, effective, and efficient treatment options. https://t.co/rDphcshGHk
— FBI (@FBI) May 13, 2020
“Furtul potențial al acestor informații pune în pericol furnizarea de opțiuni de tratament sigure, eficiente și efective”, precizează cele două agenții de intelligence din SUA.
La începutul lunii mai 2020, CISA și Agenția Națională de Securitate Cibernetică din Marea Britanie au publicat o alertă similară, în care avertizau cu privire la riscul atacurilor informatice împotriva organizațiilor de sănătate implicate în lupta împotriva Covid-19. Avertizarea însă nu menționa nimic despre proveniența acestor atacuri cibernetice.
În replică, pe 14 mai, Ministerul de Externe de la Beijing a criticat dur SUA, acuzând că “Statele Unite sunt cele care au efectuat cele mai mari operațiuni de furt pe Internet”.
“China își exprimă nemulțumirea puternică și opoziția fermă față de această defăimare americană”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian.
“Judecând după palmaresul lor, Statele Unite au efectuat cele mai mari operațiuni de furt pe Internet din întreaga lume”, a adăugat oficialul chinez.
Mai multe companii farmaceutice chineze au început studiile privind dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19 încă din primele săptămâni după debutul epidemiei. Cel puțin trei au început deja studiile clinice pe oameni.
“China este în fruntea cercetărilor privind vaccinurile și tratamentele pentru COVID-19. Prin urmare, are mai multe motive decât oricine să se teamă de furtul de informații pe internet”, a precizat Zhao Lijian.
Aceste noi acuzații din partea Administrației Donald Trump generează tensiuni și mai mari între cele două mari puteri.
În ultimele săptămâni, președintele american Donald Trump a acuzat autoritățile chineze că au ascuns amploarea epidemiei, lucru care a facilitat răspândirea acesteia.
Beijingul neagă și susține că a transmis toate informațiile cât mai repede posibil Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și altor țări, inclusiv Statelor Unite.
Totuși, serviciile de informații din mai multe state occidentale au ajuns la concluzia că Beijingul a minimalizat gravitatea situației pentru a-și face rezerve de materiale și echipamente medicale necesare pentru a face față crizei.
Un studiu de la începutul lunii mai al Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) de la Washington, indica faptul că, în timp ce autoritățile chineze ascundeau la nivel oficial severitatea pandemiei, Beijingul își sporea importurile și limita exporturile de materiale medicale.