ApărareInfrastructurăȘtiri

Liderii UE: Doar o Europă solidă ne poate proteja moștenirea comună și economia

Lumea este în prezent într-o stare fragilă și doar o Uniune Europeană solidă va putea proteja moștenirea noastră comună și economia statelor noastre membre, afirmă liderii principalelor instituții UE, David Sassoli, Charles Michel și Ursula Von der Leyen, într-o scrisoare comună cu ocazia aniversării Zilei Europei.

“În 1950, Europa era în criză, în continuare devastată fizic și economic de efectele celui de-al Doilea Război Mondial, iar din puncte de vedere politic căuta o modalitate de a împiedica ororile războiului să se mai repete vreodată. În această context întunecat, pe 9 mai, ministrul francez de Externe, Robert Schuman, a schițat vziunea sa despre cum Europa ar putea atinge acest obiectiv. El a propus crearea unor instituții comune, astfel încât războiul să nu mai fie doar de neconceput, ci și imposibil din punct de vedere material”.

“Cuvintele sale au schimbat cursul istoriei și sunt fundația pe care generația sa și cele viitoare au clădit Uniunea Europeană pe care o avem astăzi”, subliniază cei trei oficiali UE.

“Sărbătorirea celei de-a 70-a aniversări a Declarației Schuman are loc într-un alt moment de criză pentru Europa. În ultimele luni, coronavirusul a ucis peste 100.000 de oameni pe continentul nostru. Sute de milioane de oameni s-au confruntat cu restricții fără precedent în viața de zi cu zi pentru a limita răspândirea virusului”.

“În calitate de lideri ai celor trei instituții principale ale Uniunii Europene, gândurile noastre se îndreaptă astăzi în primul rând spre cei care și-au pierdut persoanele dragi. Mulțumirile noastre se adresează angajaților din domenii esențiale care au continuat să muncească în timpul acestei crize, celor care luptă în prima linie pentru a salva vieți în spitalele și centre de îngrijire, dar și curierilor, angajaților din magazine, ofițerilor de poliție, și celor a căror muncă permite ca viața cotidiană să continue”.

“Salutăm, de asemenea, spiritul de solidaritate și responsabilitate civică manifestată de cetățenii europeni. (…) Europa este în cea mai bună formă când arată căldură și solidaritate”.

Cei trei lideri europeni au vorbit și despre necesitatea “relansării mașinăriei economice a Europei”, sprijinirii eforturilor de găsire a unui vaccin împotriva coronavirusului și “apropierii de cetățeni, făcând Uniunea Europeană mai transparentă și mai democratică”.

“Uniunea noastră trebuie să fie, de asemenea, sănătoasă și durabilă. O lecție care se poate învăța ceva din această criză este acea că este important să ascultăm de sfaturile științifice și să acționăm înainte de a fi prea târziu. Nu putem amâna lupta împotriva schimbărilor climatice și trebuie să ne bazăm redresarea pe Pactul Ecologic European”.

“În prezent ne aflăm temporar într-o situație fragilă și doar o Uniune Europeană solidă ne poate proteja moștenirea comună și economia statelor membre”.

“Ieri am sărbătorit 75 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Să nu uităm niciodată ororile și sălbăticia războiului sau sacrificiile făcute pentru a pune capăt [conflagrației]. Astăzi refelectăm la ceea ce s-a întâmplat în continuare. Să ne amintim de generația anilor ’50 care a crezut că este posibil să clădească o Europă mai bună și o lume mai bună peste ruinele războiului și care a făcut-o. Dacă ne inspirăm din aceste exemple, dacă rămânem uniți în solidaritate și în respectarea valorilor noastre, Europa va putea din nou să iasă mai puternică din criză”, conchid cei trei lideri.

Ursula von der Leyen este președintele Comisiei Europene. David Sassoli este președintele Parlamentului European. Charles Michel este președintele Consiliului European.