ApărareȘtiri

Căpitanul navei USS Theodore Roosevelt, demis după ce a trimis un memoriu neclasificat despre situația alarmantă de la bord

USS Theodore Roosevelt (site oficial)

Căpitanul Brett Crozier, comandantului portavionului USS Theodore Roosevelt a fost demis după ce a trimis un memoriu neclasificat în care a cerut evacuarea echipajului din cauza focarului de coronavirus apărut la bordul vasului, a anunțat Thomas Modly, secretarul Forțelor Navale ale SUA, potrivit cotidianului Le Figaro.

Pandemia de coronavirus s-a răspândit la bordul portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt, aflat în carantină în Guam, în Pacific, astfel că, în urma unui apel emoționant al căpitanului navei, autoritățile americane au început să evacueze echipajul, însă aproximativ 1.000 de militari vor rămâne la bord pentru a menține vasul în stare de funcționare.

“Cerem comandanți cu luciditate, maturitate și conduită de lider sub presiune pentru a înțelege ramificațiile acțiunilor lor în acest context strategic mai larg”, dar căpitanul Crozier “a demonstrat o judecată slabă în timp de criză”, iar memoriul său “a alarmat inutil familiile marinarilor noștri”, a afirmat Modly.

De asemenea, “a pus la îndoială capacitățile și a afectat siguranța operațională a navei, ceea ce ar fi putut încuraja adversarii noștri să profite” de situație, a completat secretarul Marinei SUA. 

Brett Crozier, căpitanul navei, a solicitat Marinei SUA să permită evacuarea personalului printr-un memoriu care a apărut ulterior în presă.

USS Theodore Roosevelt (site oficial)

“Nu suntem în război. Marinarii nu trebuie să moară. Dacă nu acționăm acum, nu vom reuși să avem grijă în mod corespunzător de bunul nostru cel mai de preț – Marinarii noștri”, a afirmat Crozier într-un memoriu trimis liderilor Marinei SUA.

Crozier a conchis că “păstrarea a peste 4.000 de tineri bărbați și femei la bord este un risc inutil și încalcă încrederea acelor marinari aflați în grija noastră”.

Modly nu l-a acuzat pe Crozier că ar fi dezvăluit presei scrisoarea, dar l-a criticat pentru că a trimis-o prin “mijloace de poștă electronică neclasificate și nesecurizate” către un număr mare de oameni, în loc să transmit preocupările direct superiorilor săi. 

Potrivit presei, memoriul, care a apărut prima dată în publicația San Francisco Chronicle, nu conținea nicio informație clasificată.

Mai mulți lideri politici de la Washington, inclusiv Joe Biden, posibil contracandidat al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din noiembrie, au criticat decizia Administrația SUA de a-l demite pe căpitanul portavionului, sugerând că reprezintă o formă de reprimare a criticilor.

USS Theodore Roosevelt (site oficial)

Căpitanul Crozier va fi înlocuit de predecesorul său la comanda portavionului, viceamiralul Carlos Sardiello, care i-a predat comanda navei USS Theodore Roosevelt în noiembrie 2019. 

Forțele Navale ale SUA au refuzat inițial să evacueze personalul de la bordul portavionului, însă, după ce numărul de cazuri a ajuns peste 100, autoritățile americane au decis miercuri seară să aprobe evacuarea a trei sferturi din echipajul navei.

Marinarii și ofițerii bolnavi sau testați pozitiv vor fi plasți în carantină în incinta bazei navale americane din Guam, care găzduiește câteva mii de militari și familiile lor, iar cei neafectați de coronavirus în hotelurile pe insulă.

Răspândirea rapidă a virusului la bordul navei USS Theodore Roosevelt nu este surprinzătoare având în vedere că vasul are un echipaj de 4.865 de persoane. Marinarii și ofițerii de rang inferior împart dormitoare comune, iar doar ofițerii de rang superior beneficiază de o cabină individuală.

Date tehnice despre portavionul USS Theodore Roosevelt (site oficial)