InfrastructurăIT&CȘtiri

IBM oferă acces la cel mai rapid supercomputer din lume pentru analizarea coronavirusului

Supercomputer Summit (Twitter, IBM)

Un consorțiu, inițiat de Casa Albă, dar care include firme și instituții ca NASA, Massachusetts Institute of Technology (MIT), IBM, Microsoft, HP, Google și Amazon, își propune să accelereze cercetările pentru găsirea unui tratament la coronavirus folosind șaisprezece supercomputere, inclusiv sistemul Summit, relatează publicația Le Figaro.

  • Summit, cel mai rapid supercomputer din lume, a fost proiectat de IBM și are o viteză de 200 petaflops, adică poate efectua 200.000 milioane de miliarde de calcule pe secundă.
  • Consorțiul cuprinde Departamentul Energiei, mai mai multe laboratoare naționale de cercetare, NASA, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Microsoft, Hewlett Packard Enterprise, Google, Amazon și IBM.
  • Puterea cumulată a celor șaisprezece supercomputere puse la dispoziție de consorțiu este de 330 petaflops, echivalentul a 330 milioane de miliarde de calcule pe secundă.

Administrația SUA a anunțat duminică lansarea inițiativei “Covid-19 High Performance Computing Consortium”, în frunte cu IBM.

“America se reunește pentru a lupta împotriva coronavirusului. Asta implică exploatarea întregului potențial al supercomputerelor noastre pentru a ajuta cercetarea științifică să găsească cât mai rapid tratament și un vaccin”, a declarat Michael Kratsios, directorul pentru tehnologie al Casei Albe.

Crearea acestui consorțiu a fost rapidă: discuțiile dintre guvern și IBM au început 18 martie.

Consorțiul a anunțat că va pune la dispoziția comunității științifice șaisprezece supercomputere din Statele Unite, care sunt utilizate de laboratoare naționale de cercetare, Fundația Națională pentru Științe, NASA sau MIT.

“Aceste sisteme computerizate de înaltă performanță permit cercetătorilor să efectueze un număr foarte mare de calcule în domeniile epidemiologiei, bioinformaticii și modelării moleculare. Această cercetare ar dura ani de zile dacă ar fi efectuată manual, ori luni întregi dacă s-ar face pe computere tradiționale, mai lente”, a explicat Dario Gil, directorul IBM Research.

Supercomputerul Summit, folosit de Laboratorul Național Oak Ridge, parte a rețelei Departamentului Energiei, și-a dovedit deja eficacitatea, fiind fost folosit în februarie pentru a găsi compușii farmaceutici care ar putea preveni răspândirea coronavirusului. Supercomputerul a simulat interacțiunea a 8.000 de compuși și a constatat că 77 dintre aceștia, clasificați în ordinea eficacității, ar putea sta la baza unui viitor remediu. Aceste calcule au durat câteva zile, însă pe computere convenționale ar fi fost necesare luni de cercetare.

“Rezultatele noastre nu înseamnă că am găsit un tratament sau un leac pentru coronavirus. Dar sperăm că rezultatele noastre vor oferi un cadru util pentru cercetători să studieze acești compuși mai în profunzime”, a declarat Jeremy Smith, directorul laboratorului.