ApărareȘtiri

Rusia a folosit peste 2.800  de drone kamikaze Lancet în conflictul din Ucraina

Foto: zala-aero.com

Rusia a folosit peste 2.800  de drone kamikaze Lancet  de la începutul conflictului din Ucraina, cele mai multe împotriva sistemelor-cheie de artilerie, în special obuzierelor (760) și unităților de artilerie autopropulsate (517) . arată un raport publicat de presa rusă pe 12 ianurie și preluat de Army Recognition. 

Eficiența Lancet, drone dezvoltată de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalașnikov a fost de 77,7% ținte vizate lovite. Conform analizei celor 2.806 lansări Lancet, forțele ruse au lovit cu succes 2.182 de ținte, dintre care 738 de ținte complet distruse și 1.444 de ținte deteriorate. Raportul evidențiază, de asemenea, 417 lovituri care nu au obținut controlul sau confirmarea țintei,

Lancet este echipată cu mai multe tipuri de focoase, inclusiv focoase cu fragmentare explozivă ridicată, explozivă cumulativă și termobarică, cu o greutate maximă a sarcinii utile de până la 5 kg.

Raza operațională a dronei se poate extinde până la 70 de kilometri, permițându-i să lovească ținte dincolo de raza vizuală a operatorului său. Are o viteză de zbor de până la 120 km/h și o rezistență de până la 40 de minute.

”Ceea ce diferențiază Lancet de alte drone este capacitatea sa de a funcționa fără intervenție umană continuă odată lansată”, evidențiază raportul, în care se susține că ”precizia dronei și capacitatea de a ataca ținte de la distanță o fac o armă formidabilă în războiul asimetric modern, unde artileria rămâne o forță dominantă de ambele părți ale conflictului”.

Dronele kamikaze, inclusiv Lancet, oferă mai multe avantaje tactice față de armamentul tradițional. Acestea sunt, în general, mai rentabile decât atacurile aeriene sau sistemele de rachete, oferind un cost operațional mai mic, menținând în același timp o precizie ridicată.

În plus, profilul relativ scăzut al acestor drone le face dificil de interceptat, în timp ce capacitățile lor de lovitură de precizie asigură că activele-cheie ale inamicului, cum ar fi artileria, pot fi neutralizate eficient fără bombardamente la scară largă, se mai remarcă în raportul preluat de Army Recognition. (Articolul integral figurează în Daily Brief-ul Forumului Securității Maritime)