ApărareImportant

MApN: Una din dronele rusești a tranzitat spațiul aerian românesc

Foto: Forțele Aeriene Române Oficial

Una din dronele rusești care au atacat vineri obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina a tranzitat spațiul aerian al României ”pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute”, în zona de frontieră cu Ucraina, conform MApN.

Patru avioane din serviciul de poliție aeriană au decolat de la Baza aeriană 86 Borcea ”pentru monitorizarea situației”. Două F-16 ale aviației militare române au decolat începând cu ora 1,52. De la ora 3,22, două F-18 ale aviației militare spaniole, de la Baza aeriană 57, au decolat de la 3,22. Toate cele patru aeronave de luptă au aterizat pe bazele aeriene în jurul orei 4.00, a precizat MApN.

”Pe parcursul acestui interval orar, sistemul de supraveghere radar al României a indicat posibilitatea ca una dintre dronele implicate în atacul asupra obiectivelor ucrainene să fi intersectat, în jurul orei 3.00, pentru o perioadă foarte scurtă, de sub trei minute, spațiul aerian național, în zona de frontieră cu Ucraina”, a detaliat MApN.

Din datele disponibile nu a fost semnalată existența unei zone de impact pe teritoriul național. MApN  execută la acest moment cercetări în zonă cu mijloace aeriene și cu echipe la sol.

MApN transmite un mesaj ferm de condamnare a acestor atacuri executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă ucrainene, care sunt nejustificate și în gravă contradicție cu normele de drept internațional.