ApărareImportant

România s-a împrumutat aproape un miliard de dolari pentru achiziții militare

Foto: gov.ro

Un acord prin care România s-a împrumutat 920 de milioane de dolari din Fondul pentru Finanţare Militară al SUA a fost semnat miercuri de de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş şi directorul Agenţiei SUA de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, Michael Miller.

Conform acordului, tragerile din împrumut vor fi efectuate de MApN, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA și de Ministerul Economiei, în numele și pentru ROMARM S.A., în limita sumei de 220 milioane dolari SUA, prin Contul deschis de către Guvernul Statelor Unite pentru România la Federal Reserve Bank of New York – FRBNY, aferent Programului de vânzări militare în străinătate (FMS) și pot fi utilizate exclusiv pentru finanțarea cheltuielilor eligibile aferente unor contracte de achiziție, în conformitate cu prevederile documentului.

Accesarea unui împrumut ”în condiții avantajoase” prin mecanismul Foreign Military Financing (Finanțare Militară Externă-FMF) a fost motivată prin necesitatea dezvoltării și menținerii unor ”capabilități de apărare robuste și reziliente, credibile, interoperabile, flexibile și eficiente”, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO și UE cât și descurajării unei posibile agresiuni împotriva României și ”articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate, inclusiv în spectrul neconvențional, hibrid”.

”În viziunea guvernului pe care-l conduc, acest acord este doar prima etapă din viitoarele proiecte pe care le vom dezvolta împreună. Vom propune, în faza următoare, părții americane și alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanțare de peste două miliarde de dolari prin intermediul aceluiași mecanism financiar”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, prezent la ceremonia de semnare.

Premierul a mai declarat că România va dezvolta noi capacități de producție și va redeveni relevantă în ceea ce privește producția de echipamente militare la nivel regional.

”În același timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA și aliații noștri din NATO pentru consolidarea apărării colective și descurajarea amenințărilor la adresa României și țărilor aflate pe flancul estic al Alianței”, a remarcat Ciolacu.