Siguranță alimentară

CE a primit un raport de referință pentru viitorul agriculturii comunitare

Foto: pexels.com

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit miercuri raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii în UE, informează CE.

Documentul ”O perspectivă comună pentru agricultură și alimentație în Europa” prezintă o evaluare a provocărilor și oportunităților, urmată de un set de recomandări. Raportul va ghida activitatea Comisiei Europene în elaborarea viziunii sale asupra agriculturii și alimentației, care urmează să fie prezentată în primele 100 de zile ale celui de al doilea mandat al lui von der Leyen.

Raportul Dialogului consideră că producția alimentară și agricolă reprezintă o parte esențială a societății europene și a securității și că diversitatea alimentelor și a agriculturii europene este un atu important.

Există un consens în rândul membrilor Dialogului strategic cu privire la faptul că sustenabilitatea economică, de mediu și socială în sectorul agroalimentar se poate consolida reciproc, în special atunci când este sprijinită de măsuri de politică coerente.

Se subliniază, de asemenea, rolul piețelor, al obiceiurilor alimentare și al inovării în stimularea durabilității.

Recomandările detaliate în raport sunt structurate în cinci piloni:

Împreună pentru un viitor durabil, rezilient și competitiv: această parte abordează necesitatea de a adapta PAC în contextul tranziției în curs către sisteme alimentare mai durabile și mai competitive, importanța consolidării poziției fermierilor în cadrul lanțului valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale.

Progrese către sisteme agroalimentare durabile: recomandărilede la această rubrică se referă la sprijinirea și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv pentru creșterea animalelor, și pledează pentru creșterea gradului de conștientizare cu privire la bunăstarea animalelor și la responsabilizarea consumatorilor pentru a alege regimuri alimentare durabile și echilibrate.

Promovarea rezilienței transformatoare: având în vedere creșterea riscurilor de mediu, climatice, geopolitice și economice, raportul subliniază necesitatea de a consolida instrumentele de gestionare a riscurilor și gestionarea crizelor, precum și de a conserva și gestiona mai bine terenurile agricole, de a promova o agricultură rezistentă la apă și de a dezvolta abordări inovatoare în materie de ameliorare a plantelor.

Construirea unui sector atractiv și divers: importanța reînnoirii generațiilor și a egalității de gen, precum și a zonelor rurale dinamice și a sistemelor agroalimentare este detaliată în această secțiune, inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii.

Un acces mai bun la cunoaștere și inovare și o mai bună utilizare a acestora: recomandările concluzionează că accesul la cunoștințe și competențe trebuie facilitat și că digitalizarea este o oportunitate.

Raportul elaborat de Dialogul strategic privind viitorul agriculturii în UE se adresează Comisiei Europene, Parlamentului European, statelor membre și părților interesate.