ApărareȘtiri

General Atomics a dezvăluit conceptul Defender, o dronă proiectată să protejeze aeronavele de realimentare în zbor

Conceptul Defender (General Atomics, Twitter)

Compania americană General Atomics Aeronautical Systems a dezvăluit recent conceptul unei drone care ar urma să fie dotată cu rachete aer-aer și va avea drept obiectiv să protejeze avioanele de realimentare în zbor și alte aeronave militare cu viteză redusă, informează site-urile Flight Global și Opex360.

Defender pare să fie o variantă a dronei Predator C Avenger, o aeronavă fără pilot propulsată de un motor cu reacție care are rolul de a îndeplini misiuni armate de colectare informații, supraveghere și recunoaștere (ISR). General Atomics a produs doar un număr redus de drone Predator C pentru Forțele Aeriene Americane.

Defender este momentan doar un concept, iar până în acest moment nu există niciun client pentru noul aparat, a declarat Chris Pehrson, vicepreședinte în cadrul General Atomics.

Drona Predator C Avenger ER (General Atomics, Twitter)

“Rolul acestui tip de platformă ar fi protecția activelor aeriene de mare valoare, cum ar fi avioanele de realimentare în zbor și platformele ISR”, a afirmat Pehrson în timpul evenimentului 2020 Air Warfare Symposium, pe 28 februarie.

Protejarea avioanelor de realimentare în zbor și platformelor ISR cu drone ar permite folosirea unui număr mai mare de aeronave de vânătoare, cum ar fi Lockheed Martin F-35, pentru acțiuni în spațiul aerian inamic.

Potrivit imaginilor prezentate de General Atomics, dronele ar putea fi realimentate în zbor, fapt ce le-ar permite să execute misiuni de escortă cu durată mai mare. De altfel, varianta cu rază de acțiune extinsă a General Atomics Avenger are deja o autonomie de zbor de 20 de ore.

Forțele Aeriene Americane au evaluat în trecut ideea realimentării în zbor a dronelor. În 2012, NASA și organizaţia de cercetare şi dezvoltare a Departamentului Apărării din SUA – Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) au testat cu succes realimentarea în mod autonom a unei drone Northrop Grumman RQ-4A Global Hawk de către un alt aparat RQ-4A.

Drona Avenger are capacitatea de a transporta o încărcătură (armament și senzori), cu greutatea de 2,948 de kilograme și poate zbura cu o viteză de 648 km/oră.

Timp de aproape 20 de ani, SUA au folosit intens dronele de lupă MQ-1 Predator și MQ-9 Reaper, fabricate de General Atomics, în operațiunile sale de contrainsurgență și antiterorism.

Dar, probabil, acest aceste aparate vor fi mai puțin utilizate în viitor, în condițiile în care, potrivit noii strategii de apărare a Statelor Unite, forțele militare americane se vor concentra pe provocările venite din partea Chinei și Rusiei, iar lupta împotriva terorismului trece în planul al doilea. În acest context, în 2018, SUA au retras din serviciu dronele MQ-1 Predator.

În cadrul aceluiași eveniment, miliardarul și inventatorul american Elon Musk, fondatorul companiei aerospațiale Space X, a stârnit rumoare, afirmând că “era avioanelor de vânătoare s-a terminat”, iar viitorul aviației va fi dominat de aeronavele fără pilot. Ulterior, Musk a adăugat într-un mesaj pe Twitter că avionul de generația a cincea F-35 “nu va avea nicio șansă” împotriva dronelor autonome.