Franța, Belgia, Cipru, Estonia și Ungaria au semnat, la 19 iunie, un acord-cadru de cooperare pentru achiziționarea în comun a sistemului de apărare aeriană Mistral 3.
Gestionat de DGA cu sprijinul MBDA, acordul oferă națiunilor partenere acces la un proces mai simplu de achiziție, care să răspundă cerințelor forțelor armate. Urmând exemplul primelor cinci țări, alte câteva state și-au manifestat, de asemenea, interesul pentru această cooperare, conform unui comunicat al MBDA trimis Umbrela Strategică.
“Această cooperare reprezintă un pas important în consolidarea capacităților de apărare ale Uniunii Europene și ale statelor membre, contribuind la securitatea și suveranitatea colectivă. Acest acord va conduce la creșterea eficienței și va spori rezistența industriei europene de apărare”, a declarat Eric Béranger, CEO al MBDA:.
Mistral 3, care se află în prezent în serviciul armatei franceze și al multor alți utilizatori, este o rachetă de apărare aeriană echipată cu un senzor de căutare în infraroșu și cu capabilități avansate de procesare a imaginilor.
Cu o rată de succes de peste 96% și cea mai bună fiabilitate dintre toate sistemele actuale de apărare aeriană cu lansare de la sol și rază scurtă de acțiune, are capacitatea să vizeze, de la distanțe mari, ținte cu amprentă termică redusă precum drone, rachete cu turboreactor și ambarcațiuni rapide de atac.
”Sprijinim în mod ferm ca România să devină parte a inițiativei de achiziție comună condusă de DGA”, a declarat Arnaud Rousset, vicepreședinte al MBDA într-o discuție cu Umbrela Strategică. ”Frumusețea acestei achiziții comune este aceea că facilitează un succes rapid și garantează o livrare rapidă pentru forțele armate”, iar acest model de cooperare ”ajută multe țări să beneficieze de condiții foarte bune”, spunea Rousset.
MBDA este un grup european multinațional , lider mondial în domeniul sistemelor complexe de armament, cu rol cheie în menținerea siguranței națiunilor. Creat în spiritul cooperării internaționale, MBDA și cei peste 15.000 de angajați lucrează pentru a sprijini suveranitatea națională a Franței, a Germaniei, a Italiei, a Spaniei și a Regatului Unit, precum și a aliaților lor din întreaga lume.
MBDA este deținut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) și Leonardo (25%).