Ministerul Apărării Naționale a făcut obiectul a doar 15 declarații politice în timpul anului parlamentar 2023, cinci ale senatorilor și 10 ale deputaților, relevă datele unui raport privind desfășurarea activităților din cadrul relației constituționale guvern-parlament în anul care a trecut.
La rândul său, MApN a transmis într-un an 79 de răspunsuri la întrebările și interpelările deputaților și 47 la cele ale senatorilor. În 2023, parlamentarii au adresat guvernului 6362 de întrebări și interpelări, dintre care 4306 au aparținut deputaților și 2056 senatorilor.
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a fost prezent o singură dată în Parlament la ora Guvernului, în octombrie, când a vorbit la Senat despre ”Pregătirea României pentru a face față situației create de actele de agresiune ale Federației Ruse în proximitatea frontierei de stat a României”.
MApN a avut în 2023 o activitate firavă în calitate de inițiator de legislație, după cum indică raportul citat: 5 proiecte de lege (altele decât cele pentru aprobarea unor ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului), 3 proiecte de lege pentru aprobarea unor ordonanţe de urgenţă ale Guvernului și niciun proiect de lege pentru aprobarea unor ordonanţe emise în baza Legilor de abilitare a Guvernului nr.365/2022 și 193/2023.
Dintre prioritățile legislative guvernamentale, care au avut MApN ca inițiator, în Parlament s-au aprobat Legea poliției militare și două acorduri de cooperare în domeniul militar, cu India și Kuweit.
La acest moment, există și aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru mai multe programe de înzestrare a armatei.
A rămas în continuare departe de Parlament legislația importantă pentru comunitatea miltară, cum ar fi noul Statut al cadrelor militare sau noua lege a salarizării militarilor.
În prezent, guvernul are 108 proiecte de legi în procedură de legiferare la Parlament și a avut anul trecut 22 de proiecte de legi adoptate de Legislativ și promulgate și 9 proiecte aprobate și în curs de promulgare.