Centrul european de instruire F-16 a fost inaugurat și primește aproape jumătate de miliard de lei
Centrul european de instruire F-16 din România ( (European F-16 training center- EFTC) va avea un rol vital pentru pregătirea piloților români, forțele aeriene urmând să beneficieze de antrenamente de cel mai înalt nivel, a declarat, luni, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la inaugurarea acestei facilități, care va funcționa la Baza 86 Aeriană.
”Forțele noastre aeriene vor beneficia de antrenamente de cel mai înalt nivel, îmbunătățindu-și pregătirea în fața oricărui potențial pericol (…) centrul va avea un rol vital pentru pregătirea piloților români de F-16 și nu numai pentru operarea acestor aeronave performante”, a declarat ministrul Tîlvăr.
Ministrul a vorbit despre antrenarea unui ”număr semnificativ de piloți”, ritmul ”ridicat” al antrenamentelor, dar și despre obținerea de ”noi calificări pentru aceia care operează deja F-16 în România”.
”Analizăm cele mai eficiente moduri de integrare pentru instruirea piloților ucraineni”, a precizat Tîlvăr.
“Vom începe bineînţeles cu antrenamentul piloţilor români, dar vrem de asemenea să antrenăm piloţi ucraineni, deoarece Olanda şi celelalte state partenere, Danemarca şi Norvegia, se pregătesc să livreze aparate F-16 Ucrainei. E nevoie să urgentăm întărirea forţelor aeriene, iar antrenamentele au început în Danemarca, în SUA şi mă bucur foarte mult că acum avem acest centru european”, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, prezentă la inaugurare.
La inaugurarea EFTC au participat șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, generalul-locotenent Viorel Pană, ambasadorii Danemarcei, Țărilor de Jos, Statelor Unite și Ucrainei și reprezentanți ai companiei americane Lockheed Martin.
Guvernul a aprobat în ședința de săptămâna trecută un memorandum prin care alocă peste 450 de milioane de lei pentru ”asigurarea fundamentului organizării și funcționării facilității de instruire a piloților pentru operarea aeronavelor F-16 la Baza 86 Aeriană Borcea”. Banii sunt necesari, printre altele, pentru muniție, cheltuieli de deplasare privind misiunile interne și externe, echipamente speciale de protecție și de lucru, servicii de pază, mentenanța tehnicii militare, facturi de apă, energie, gaze, cheltuieli cu carburanți și lubrifianți necesari tehnicii din dotare.
Conform documentului constitutiv al centrului,ministerul român al apărării pune la dispoziție Baza 86 Aeriană, facilitățile de instruire și sprijinul națiunii-gazdă, Forțele Aeriene Regale Olandeze contribuie prin dislocarea unor aeronave F-16 pentru pregătirea efectivă a piloților , compania Lockheed Martin asigură sprijin tehnic, prin intermediul instructorilor de zbor și personalului tehnic-ingineresc.
Pe 7 noiembrie, primele cinci F-16 olandeze au aterizat la Baza 86 Aeriană. ”EFTC va contribui la accelerarea procesului de formare a piloților români, în contextul în care Armata României se pregătește să primească 32 de aeronave F-16, achiziționate recent din Norvegia”, se preciza atunci într-un comunicat al FAR.