Statele Unite rămân vulnerabile în cazul unei pandemii, avertizează serviciile de informații americane -surse
Un raport anual privind amenințările globale de securitate, întocmit de Biroul Directorului de Informații Naționale (ODNI), indică faptul că Statele Unite sunt în continuare nepregătite să facă față unei pandemii, avertisment ce vine în contextul în care numărul cazurilor de coronavirus în SUA a depășit cifra de 1.000, informează publicația TIME, citând doi oficiali guvernamentali.
Prezentarea raportului a fost amânată fără explicație de Administrația Donald Trump, însă sursele menționate anterior au afirmat că raportul de anul acesta conține avertismente similare cu cele din ediția de anul trecut, publicată pe 29 ianuarie 2019. La pagina 29 a raportului pe anul 2019 se afirmă că: “Statele Unite rămân vulnerabile la următoarea pandemie de gripă sau la răspândirea pe scară largă a unei boli contagioase care ar putea duce la o rată masivă de mortalitate și dizabilitate, să afecteze grav economia mondială, să suprasolicite resursele internaționale și să sporească cererile de ajutor adresate Statelor Unite”.
În raportul pe 2019, pentru a treia oară consecutiv, experți din cadrul comunității de informații din SUA indicau că o nouă tulpină de gripă ar putea provoca o pandemie, iar Statele Unite și restul țărilor de pe glob erau nepregătite.
“Deși comunitatea internațională a adus îmbunătățiri firave la securitatea sanitară globală, aceste evoluții pozitive ar putea fi inadecvate pentru a gestiona provocarea reprezentată de ceea ce anticipăm că vor fi focare mai frecvente de boli infecțioase din cauza unei urbanizări rapide neplanificate, a unor crize umanitare prelungite, a incursiunii umane în teritorii anterior nelocuite, extinderea călătoriilor și comerțului internațional, și schimbările climatice regionale”, se arată în raportul din 2019.
The Fake News Media and their partner, the Democrat Party, is doing everything within its semi-considerable power (it used to be greater!) to inflame the CoronaVirus situation, far beyond what the facts would warrant. Surgeon General, “The risk is low to the average American.”
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) March 9, 2020
Însă, în ultimii ani, Administrația Donald Trump a luat măsuri care mai degrabă au redus capacitatea Statelor Unite de a răspunde în mod eficient epidemiilor. Astfel, Casa Albă a redus bugetele Departamentului pentru Sănătate și Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și a lichidat Fondul pentru Crize Complexe (CCF).
Totuși, în contextul în care numărul infecțiilor cu coronavirus în SUA a crescut accelerat în ultimele săptămâni, președintele Trump a promulgat o lege ce permite alocarea a 8,3 miliarde de dolari pentru gestionarea crizei.
Everyone can help prevent the spread of #COVID19. Call your doctor if you develop symptoms, have been in close contact with a person known to have COVID-19, or have recently traveled from an area with widespread or ongoing community spread of COVID-19. https://t.co/ehL8kmRHaN. pic.twitter.com/KwrKO7VNub
— CDC (@CDCgov) March 10, 2020
În mod similiar cu avertismentele comunității de informații din SUA, cel mai recent raport Global Health Security (GHS) Index, realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU), avertiza că nicio țară nu este complet pregătită pentru a face față unei pandemii.
Amenințările biologice – naturale, intenționate sau accidentale – din orice stat pot genera riscuri la adresa sănătății globale, securității internaționale și economiei mondiale, deoarece bolile infecțioase nu țin cont de frontiere, arată studiul privind securitatea sanitară, care analizează sistemele medicale din 195 de țări.
Pe primul loc în top se află Statele Unite cu 83,5 de puncte, la distanță semnificativă de locul al doilea – Marea Britanie (77,9 puncte).
România ocupă locul 60 din 195 de țări, având un scor de 45,8 puncte. Dintre vecinii României, Ungaria ocupă cel mai înalt loc în clasament – poziția 35 (cu 54,0 puncte). Serbia este pe locul 41 (cu 52,3 puncte); Bulgaria pe 61 (cu 45,6 puncte); Moldova pe 78 (cu 42,9 puncte), iar Ucraina pe poziția 94 (cu 38,0 puncte)
Țara noastră surclasează și Rusia, care a obținut 44,3 puncte și ocupă poziția 63 la nivel mondial.
Conform studiului, România se confruntă cu probleme serioase în privința categoriilor: detectare timpurie și raportare în cazul epidemiilor de interes internațional (locul 85 din 195); și reacție rapidă și contracararea răspândirii epidemiilor (locul 98 din 195).
Raportul trage un semnal de alarmă în contextul în care în epidemia cu o nouă tulpină de coronavirus (denumirea OMS: COVID-19), izbucnită în orașul Wuhan, China, s-a răspândit în zeci de țări din întreaga lume, numărul deceselor depășind 4.300, iar cel al persoanelor infectate a ajuns la 120.000. Până în acest moment în România au fost confirmate 25 de cazuri de infectare cu coronavirus, conform datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE.