Australia renunță la elicopterele europene Taipan și alege UH-60M Black Hawk din Statele Unite
Australia a confirmat miercuri, 18 ianuarie, că va cumpăra 40 de elicoptere militare UH-60M Black Hawk, de la Lockheed Martin Corp, în baza unui contract cu o valoare estimată la 2,8 miliarde de dolari australieni (1,96 miliarde de dolari). Noile elicoptere americane vor înlocui aparatele europene NH90, care se confruntă cu probleme tehnice de câțiva ani.
Australia, care este a treia țară care în ultimul an renunță la NH90 Caiman, după Suedia și Norvegia, a comandat 46 de elicoptere NH90 – denumite MRH90 Taipan – în 2005-2006. Majoritatea aparatelor au fost fabricate la Brisbane de către Australian Aerospace, o subsidiară a Airbus Helicopters.
Cu toate acestea, la scurt timp după livrare, aceste elicoptere au devenit ținta criticilor, în special din cauza ratei de disponibilitate pentru misiuni, care era considerată mult prea scăzută, cât și ca urmare a costurilor ridicate de întreținere.
„Taipan reprezintă o problemă pentru noi de mulți ani în ceea ce privește întreținerea și furnizarea de piese de schimb”, a declarat recent ministrul australian al apărării, Richard Marles.
„Pur si simplu nu avem orele de zbor pe Taipan de care am avea nevoie”, a declarat ministrul Apărării Richard Marles la ABC News. „Suntem încrezători că putem obține asta de la Black Hawk. Este o platformă cu care suntem familiarizați”, a adăugat oficialul australian, făcând referire la faptul că NH90 au fost achiziționate pentru a înlocui variantele mai vechi de UH-1 Iroquois și UH-60A Black Hawk.
Potrivit ministrului australian, pensionarea anticipată a elicopterelor NH90 nu va afecta relațiile cu Parisul, care deja sunt tensionate după ce Australia a renunțat în 2021 la achiziția de submarine de atac de origine franceză.
„Cel mai important lucru aici este să-i tratăm pe francezi cu onestitate”, a precizat el.
Costul orei de zbor cu MRH-90 justifică această decizie, susțin oficialii australieni. În noiembrie 2021, în cadrul unei audieri în Parlamentul, generalul Simon Stuart, șeful de stat major al armatei australiene, indicase că este vorba de 48.000 de dolari australieni/oră (peste 30.000 de euro). Acest lucru face ca flota [de Taipan] să fie „prea scumpă pentru a fi operată”, a argumentat el, potrivit site-ului de specialitate opex360.com.
S-70/SH/HH/UH-60 Black Hawk este de departe cel mai popular elicopter utilitar din lume, cu aproape 4.000 de exemplare în uz în zeci de țări din întreaga lume.
Elicopterele Black Hawk vor intra și în dotarea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) din România, primele aparate urmând să fie livrate chiar în 2023.
La finalul anului 2021, compania poloneză PZL Mielec a primit o primă comandă pentru șase elicoptere Black Hawk S-70M, însă autoritățile române ar putea comanda alte șase aparate. Polonezii au fost declarați câștigătorii unei proceduri publice organizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) pentru achiziția de elicoptere multifuncționale medii/grele, propunând 12 elicoptere la un preț total de 272,8 milioane de euro. Prețul per aparat propus de PZL Mielec a fost de 22,77 milioane euro fără TVA pentru elicoptere navale și de 22,72 milioane euro fără TVA pentru aeronavele pentru misiuni pe uscat, acesta fiind cel mai mic preț oferit de cei trei competitori.
Întreținerea elicopterelor Black Hawk cumpărate de IGSU ar urma să aibă loc în țara noastră. Polonezii de la PZL Mielec și compania românească de stat Romaero au semnat, în septembrie 2020, un memorandum de înțelegere care prevede înființarea în România a unui Centru de Echipare și Întreținere a elicopterelor civile și militare Black Hawk.