Scutul antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu are un nou comandant, în persoana comandorului Jonathan P. Schermerhorn.
Schermerhorn l-a înlocuit pe comandorul Frederick G. Hettling, în funcția de comandant al sistemul american de apărare antirachetă Aegis Ashore România (USAAMDSRO), amplasat la baza Deveselu din România.
Cu ocazia schimbării de comandă, la Deveselu a fost organizată o ceremonie prezidată de contraamiralul Brendan McLane, comandantul Naval Surface Force Atlantic (CNSL) și căpitanul Jonathan D. Lipps, comandantul Task Force (CTF) 64.
„Sunt onorat și recunoscător să fiu aici astăzi, să fac parte din această tradiție onorabila îndelungată, care se întinde pe mii de ani și este considerată sacră de toți profesioniștii militari”, a afirmat contraamiralul McLane. „Către marinarii de aici, la Aegis Ashore, sunt mândru de munca voastră grea, realizările voastre și sacrificiile pe care le-ați făcut sub comanda comandorului Hettling. Prin eforturile voastre incredibile, unul dintre cele mai critice sisteme defensive ale națiunii noastre este activ și gata să răspundă oricărei amenințări”.
Aegis Ashore România (USAAMDSRO) se află sub controlul operațional al Forțelor Navale americane din Europa, cu sediul la Napoli, Italia, și face parte din Abordarea Europeană Adaptivă în Etape (EPAA), arhitectură de apărare anti-rachetă care protejează aliații europeni NATO și forțele americane desfășurate în regiune. Sistemul terestru de apărare antirachetă din România este conceput să detecteze, să urmărească și să distrugă rachetele balistice în timpul zborului în spațiul extraatmosferic. Tehnologia folosită la Deveselu este aproape identică și funcționează în coordonare cu sistemele Aegis utilizate pe cele patru distrugătoare americane desfășurate în Europa.
„Fie că este vorba de companiile de Poliție Română și de militarii SUA care stau de pază la poartă, de batalioanele de infanterie românești gata să răspundă în caz de nevoie (…) sau de marinarii al cărui profesionalism și expertiză tehnică fac ca actul de lovi un glonț cu un alt glonț la sute de mile distanță să pară ușor. Succesului acestei sarcini se datorează oamenilor de la AAMDSRO”, a afirmat fostul comandant al Aegis Ashore România.
„Când am preluat comanda, am spus că fără marinarii, militarii români și contractorii din echipa noastră, șantierul Aegis ar avea aceeași funcționalitate ca un depozit. Același lucru este valabil și astăzi. Sunteți cu toții cea mai importantă parte a sistemului de luptă Aegis. Pentru ultima dată: o echipă, o luptă”, a subliniat Hettling.
La rândul său, noul comandant al scutului antirachetă a declarat că: „Am avut plăcerea de a servi aici în 2018, iar frumusețea țării, împreună cu profesionalismul aliaților noștri români, au făcut să fie o alegere ușoară să revin aici pentru a conduce, patru ani mai târziu”.
Baza militară de la Deveselu găzduiește singurul sistem antibalistic activ din Europa, care dispune de trei instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 24 de celule) pentru rachete interceptoare SM-3. Un sistem similar urmează să fie instalat și în Polonia, însă lucrările în acest sens sunt în întârziere.
Moscova a lansat de mai mult timp acuzații potrivit cărora sisteme verticale de lansare de tip Mk41 din cadrul sistemului antibalistic Aegis Ashore de la Deveselu pot fi echipate în secret cu rachete de croazieră Tomahawk și alte arme ofensive, care să lovească ținte aflate la mii de kilometri depărtare în Rusia.
Acuzațiile Rusiei privind sistemul Aegis de la Deveselu sunt nefondate în condițiile în care un singur distrugător din clasa Arleigh Burke are de aproape patru ori mai multe instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 90-96 de celule) decât Deveselu. Iar crucișătoarele din Ticonderoga pot, teoretic, lansa 128 de rachete de croazieră Tomahawk.